Συνολικά 1758 "καυτά" έγγραφα για τις ελληνοτουρκικές και ελληνοσκοπιανές σχέσεις έρχονται τις επόμενες ώρες στην δημοσιότητα από το Wikileaks αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες. Ένα από αυτά με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009, αναφέρεται στη "νέα κυβέρνηση που θα .....
προέκυπτε από τις εκλογές στην Ελλάδα, η οποία θα επιδείκνυε μεγαλύτερη ευελιξία και θα λυνόταν το Σκοπιανό"! Περίπου 1250 έγγραφα αφορούν την Κύπρο. Όλα θα έρθουν στην δημοσιότητα τις επόμενες ώρες ή μέρες. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν το περιεχόμενο της απόρρητης αλληλογραφίας Παπανδρέου-Ερντογάν, γιατί σε ένα από αυτά τηλεγραφήματα αναφέρεται σε φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Επειδή η διαρροή έχει γίνει στην Αθήνα, σίγουρα θα έπρεπε να ανθεωρηθεί το πλέγμα ασφαλείας του πρωθυπουργικού γραφείου. Στις επόμενες ώρες θα έχουμε νεότερα.
Θέμα αγωγού South Stream τίθεται αναφορικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σύλβιο Μπερλουσκόνι, για τον οποίο γράφουν σε ένα τηλεγράφημα από την Ρώμη, ότι "Έτσι όπως πάει οδηγεί την Ιταλία στην αγκαλιά του Πούτιν"! Φαντασθείτε τι θα γράφουν για τον Κώστα Καραμανλή που ήταν ο πρώτος που είχε υπογράψει τον South Stream!
Όσο για το πως βλέπουν την ρωσική πολιτική ηγεσία το περιεχόμενο ενός τηλεγραφήματος αρκεί: Εκεί, καταγγέλλεται πως η σχέση ανάμεσα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τους επιτελείς της ρωσικής μαφίας είναι τόσο στενή, που η Ρωσία έχει γίνει ένα «εικονικό μαφιόζικο κράτος»!
Σε άλλο "καυτό" έγγραφο οι ΗΠΑ δια του υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς, αμφιβάλουν για την επιτυχία ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν: "Το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, αλλά χωρίς η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη", είχε τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks.
Ερωτηθείς από τον Μορέν για την ικανότητα του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν χωρίς τη στρατιωτική αρωγή των Αμερικανών, ο Γκέιτς απάντησε «πως δεν γνωρίζει εάν αυτό θα πετύχαινε, όμως το Ισραήλ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση», σύμφωνα με το έγγραφο των συμπερασμάτων από τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, που δημοσιεύει η Wikileaks.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Γκέιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει την εντύπωση μίας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν.
Αναφερόμενος στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως «πιστεύει πως ένα συμβατικό πλήγμα από μία οποιαδήποτε χώρα δεν θα κατόρθωνε τίποτε άλλο παρά να καθυστερήσει τα σχέδια του Ιράν για ένα έως τρία χρόνια, αλλά θα είχε σαν αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον ιρανικό λαό κατά του επιτιθέμενου».
Ο Γκέιτς σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους από μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και έχει ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της λύσης των διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον του.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι «τρελός» και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του «σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τα έγγραφα που αφρούν την λατινοαμερικανική χώρα..
«Ο Λετίβ παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και αναφέρει ότι ουτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει» σύμφωνα με το έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ του γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον. Η συνομιλία τους έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2.009.
«Δυστυχώς ο Τσάβες κατέχει μια από τις πιό πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα την μετατρέψει σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο με τη συνομιλία Λετίβ-Γκόρτον, ένα από τα 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματiκά έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks,όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».
Περίπου 800 αμερικανικά διπλωματικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks αφορούν το ΝΑΤΟ, αλλά κανένα εξ αυτών δεν είναι «'ακρως απόρρητο», γράφει στην κυριακάτικη έκδοσή της η βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ».
«Υπάρχουν 799 ντοκουμέντα που αφορούν το ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών τα 111 είναι χαρακτηρισμένα «απόρρητα» και 520 είναι χαρακτηρισμένα «εμπιστευτικά», αλλά κανένα δεν είναι «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που κατέχει η εφημερίδα.
defencenet