Πρωτοβουλία για ευαισθητοποίηση στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας στη Θεσσαλονίκη, δεδομένης της ελλιπούς κάλυψης των αναγκών σε αίμα στη χώρα μας, που υπολογίζονται σε 550.000-620.000 φιάλες ετησίως, ανέλαβαν για τις 10 Δεκεμβρίου φορείς της πόλης.
Αυτοί είναι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του νομού και το Δίκτυο Συλλόγων Σωματικής Υγείας, με την υποστήριξη του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ.
Η δράση αυτή, θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μεταξύ 9.30 π.μ.- 12.30 μ.μ.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το αίμα που θα συλλεχθεί δε θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας τράπεζας αίματος με συγκεκριμένο σκοπό, αλλά για να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Αυτό σημαίνει, ότι το αίμα που θα συλλεχθεί θα είναι διαθέσιμο για όποιον το χρειαστεί και φυσικά για τον ίδιο τον εθελοντή αιμοδότη.
Η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται, καλείται να καλύψει τις ανάγκες των:
- χιλιάδων τραυματιών από τροχαία ή άλλα ατυχήματα που έχουν ανάγκη, από 10-40 φιάλες, ανάλογα με την περίπτωση
- 4000 ατόμων που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, που χρειάζονται 30 φιάλες το χρόνο ο καθένας
- όσων πάσχουν από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία, κ.ά.), οι οποίοι έχουν ανάγκη για περίπου 50 φιάλες αίματος ή παραγώγων
- ορισμένων εγκύων που παρουσιάζουν προβλήματα κατά τον τοκετό
- καρκινοπαθών
- ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση
- ανθρώπων με βαριά γαστρορραγία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε κάθε νοσοκομείο δύο στους δέκα ασθενείς χρειάζονται μετάγγιση αίματος και για την κάλυψη των αναγκών αυτών, η χώρα μας εισάγει αίμα από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Επισημαίνεται ότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με στόχο την προαγωγή της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η συνεργάτιδα του προγράμματος, Δήμητρα Γαβριηλίδου, η λειτουργία του ξεκίνησε το 2001 και βάσει των απολογιστικών στοιχείων, κάθε χρόνο αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε αυτό.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ