p

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Αυξήσεις μέχρι 11% για τα νοικοκυριά στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου


Αθήνα
Τα νέα τιμολόγια για την κατανάλωση ρεύματος της ΔΕΗ που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε η Επιχείρηση, μετά τη σχετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την Τρίτη.

Ειδικότερα, για τη νέα τιμολόγηση προβλέπεται:

  • Αύξηση 11% στις καταναλώσεις μέχρι 800 kWh, που σε μέση επιβάρυνση 5,5 ευρώ το τετράμηνο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 1.600.000 πελάτες (χωρίς τους δυνάμει καταναλωτές του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), από τους οποίους περίπου το 50% περιλαμβάνει όσους έχουν κλειστές κατοικίες, δεύτερες κατοικίες, εξοχικά κλπ.
  • Αύξηση μεταξύ 1,5% και 3% για καταναλώσεις μεταξύ 800 και 2.000 kWh, κατηγορίες στις οποίες εμπίπτουν περίπου 2.500.000 νοικοκυριά. Η ΔΕΗ σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως η προβλεπόμενη είναι μικρότερη από τον τρέχοντα πληθωρισμό.
     Για τις επιμέρους κατηγορίες, οι μεταβολές διαμορφώνονται ως εξής:
    -Από 801-1000 kWh η αύξηση είναι 3,1 % (αντί για 2,6 % που προβλεπόταν αρχικά).
    -Από 1001-1200 kWh, αύξηση 3,1 % (αντί για 2,7 %).
    -Από 1201-1600 kWh, η αύξηση παραμένει στο 2,7 %.
    -Από 1601-2000 kWh, αύξηση 1,4 % (αντί για 1,6 %).
   
    *Από 2001-3000 kWh, αύξηση 2,2 % (αντί για μείωση 4,4 %).
    *Από 3000 kWh και πάνω, μείωση 8,5 % (αντί για μείωση 13,8 %).

  • Μείωση μεταξύ 3% και 17% της μέσης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για 1.500.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εμπορικές και βιοτεχνικές). Η κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα καταβάλλει για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 97 εκατ. λιγότερα το 2011, σε σχέση με το 2010.

    Συγκεκριμένα:
    -Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ (τιμολόγια Γ21 και Γ21 Β) ισχύουν μειώσεις 5,8 και 4,7 % αντίστοιχα.
    -Για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις (από 25 έως 250 κιλοβάτ, τιμολόγιο Γ22) η μείωση είναι 3,2 % ενώ για τις βιομηχανικές της ίδιας κατηγορίας (Γ22 Β) προβλέπεται αύξηση 6,9 %.
    -Όσες επιχειρήσεις έχουν επιλέξει νυχτερινά τιμολόγια θα έχουν ελάφρυνση του λογαριασμού (ημερήσια και νυχτερινή χρέωση μαζί) κατά 17,3 % οι εμπορικές και 12,7 % οι βιομηχανικές.
    -Στη μέση τάση, όπου συνδέονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, προβλέπονται μειώσεις 6,7 - 9,2 % στο εμπορικό και αυξήσεις 5,3 - 8 % στο βιομηχανικό τιμολόγιο.
  • Για το αγροτικό τιμολόγιο προβλέπεται αύξη 6,1% για τη χαμηλή τάση και 8% για τη μέση. Το αγροτικό τιμολόγιο,τονίζει η ΔΕΗ, παραμένει αρκετά φθηνότερα από τα υπόλοιπα τιμολόγια (περίπου 60% φθηνότερο από αυτό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 40% φθηνότερο από τα οικιακά χαμηλής κατανάλωσης).
    • Σημαντική μείωση από 20% έως 30% σε 1.200.000 νοικοκυριά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, ΑΜΕΑ, οικογένειες με τρία παιδιά και χαμηλό εισόδημα, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι), που μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Μείωση 0,2% προκύπτει για το τιμολόγιο των πολυτέκνων.

    Η ΔΕΗ καλεί επίσης του δικαιούχους του ΚΟΤ να υποβάλλουν αιτήσεις για να επωφεληθούν των μειώσεων που προβλέπονται και φτάνουν μέχρι τα 70 ευρώ το χρόνο.

    Συνολικά, όπως υπολογίζει η ΔΕΗ, τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καταβάλουν τον επόμενο χρόνο 140 εκατ. ευρώ λιγότερα για αγορά της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2010, χωρίς τις επιβαρύνεις ΕΡΤ, δημοτικά τέλη και ΦΠΑ).

    Το ποσό αυτό όμως απομειώνεται στα 37 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%.

    Δεύτερη αναπροσαρμογή μέσα στο 2011;

    Η απόφαση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια φαίνεται να προμηνύει δεύτερη δόση αναπροσαρμογών μέσα στον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στην απόφαση επισημαίνεται ότι τα τιμολόγια που εγκρίθηκαν και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου αντικατοπτρίζουν την ευνοϊκή συγκυρία χαμηλού κόστους της φετινής χρονιάς, για αυτό και θα πρέπει στη διάρκεια του 2011 να επαναπροσδιοριστούν ώστε να αντανακλούν το κόστος της επιχείρησης.

    Οι ευνοϊκές συνθήκες κατά τη φετινή χρονιά συνίστανται στις σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις αυξημένες βροχοπτώσεις (που αύξησαν τα αποθέματα νερού στα υδροηλεκτρικά) και στη μείωση της ζήτησης που είχαν σαν αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται, ή να χρησιμοποιούνται λιγότερο οι ακριβές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

    Όμως η διεθνής τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, το φυσικό αέριο ακολουθεί με χρονοκαθυστέρηση τις διακυμάνσεις του αργού και για το λόγο αυτό η ΡΑΕ σπεύδει να αναγγείλει νέες πιθανές αλλαγές στα τιμολόγια τους επόμενους μήνες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με τη σημερινή απόφαση η ΡΑΕ επισημαίνει ότι ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου προσαρμογής των τιμολογίων ώστε να αντανακλούν το κόστος, δηλαδή ως το 2013:

    -Θα καταργηθούν οι διαφορές των τιμολογίων ανάμεσα στις μονοφασικές και τις τριφασικές παροχές, όπως επίσης ανάμεσα στα εμπορικά και τα βιομηχανικά τιμολόγια.

    -Θα εφαρμοσθεί χρονοχρέωση στα αγροτικά τιμολόγια, ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση των αρδευτικών τις ώρες μη αιχμής και να αποθαρρύνεται, αντίστοιχα τις ώρες αιχμής (π.χ. τα μεσημέρια του καλοκαιριού οπότε εκτός από ενέργεια σπαταλάται και νερό που εξατμίζεται λόγω ζέστης).

    Σημειώνεται ότι εκκρεμεί, ακόμη, η ανακοίνωση των αναλυτικών τιμολογίων ανά κατηγορία κατανάλωσης (δηλαδή το κόστος της κιλοβατώρας ανά κλιμάκιο, οι νέες χρεώσεις για πάγια και μονοπωλιακές δραστηριότητες, κλπ.) που θα εφαρμοστούν από το ερχόμενο Σάββατο, 1η Ιανουαρίου.
    source:in.gr