p

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Το Κατάρ παίζει μπάλα με τον... ήλιο

«ΠΡΑΣΙΝΑ» ΣΤΑΔΙΑ που θα μετατρέπουν τη ζέστη της ερήμου σε ανοιξιάτικο καιρό πρόκειται να κατασκευάσει το Κατάρ για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022. Με τα 12 γήπεδα που ετοιμάζουν οι Άραβες επιδιώκουν να διοργανώσουν το πιο «πράσινο» Μουντιάλ που διεξήχθη ποτέ!


Οι διοργανωτές θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο την άφθονη ηλιακή ενέργεια της ερήμου με φωτοβολταϊκά συστήματα νέας γενιάς, που θα τροφοδοτούν τόσο τις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν την ενεργειακή αυτονομία των γηπέδων, καταφέρνοντας παράλληλα να μηδενίσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Το Κατάρ επιθυμεί να στείλει στους φιλάθλους του πιο διάσημου αθλήματος στον κόσμο το μήνυμα ότι το περιβάλλον, η τεχνολογία και το ποδόσφαιρο μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι Άραβες θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά επιτεύγματα που άλλοτε θα έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Το Στάδιο Al-Rayyan, για παράδειγμα, θα περιστοιχίζεται με μεγάλα ψηφιακά μάτριξ, που θα προβάλλουν τον αγώνα την ώρα που παίζεται.

Αλλάζοντας το μικροκλίμα

Το ηλιακό πλεονέκτημα που διαθέτει το Κατάρ για τη χρησιμοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων κόντεψε να του στοιχίσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Από τους παρατηρητές της FIFA υπήρξαν φόβοι για τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν ποδοσφαιριστές και θεατές από την αποπνικτική ζέστη που επικρατεί τα καλοκαίρια στην έρημο. Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή κατά τον μήνα Ιούνιο -μήνα κατά τον οποίο θα διεξαχθεί το Μουντιάλ- φτάνει κατά μέσο όρο τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι Άραβες, ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από αυτό το γεγονός. Αντίθετα, παρουσίασαν μια ρηξικέλευθη πρόταση, που θα επέμβαινε στο μικροκλίμα του σταδίου μετατρέποντάς το σε ηλιόλουστο και ανοιξιάτικο. Τα γήπεδα θα κλείνουν με μια οροφή από πλεξιγκλάς, δημιουργώντας ένα άτυπο θερμοκήπιο. Η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται από τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα διοχετεύεται στο γήπεδο τροφοδοτώντας ένα σύστημα κλιματιστικών, το οποίο θα δροσίζει τόσο τις εξέδρες των φιλάθλων όσο και το γήπεδο, διατηρώντας τη θερμοκρασία κάτω από τους 28ο C.

Η αρχιτεκτονική ευρηματικότητα των Αράβων, πάντως, δεν σταματά εκεί. Διδαγμένοι από την κακή αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στη χώρα μας, μεριμνούν και για την επόμενη μέρα από την τελετή λήξης του Μουντιάλ. Η λύση που επέλεξαν σε 5 από τα γήπεδά τους είναι οι προκατασκευασμένες επεκτάσεις στις εξέδρες τους. Μετά το τέλος των αγώνων, το Κατάρ, προκειμένου να διαδώσει το άθλημα παγκοσμίως, θα αφαιρέσει τις εξέδρες και θα τις χαρίσει σε αναπτυσσόμενες χώρες. Από αυτές, θα δημιουργηθούν 22 νέα γήπεδα.

Οι διοργανωτές, παράλληλα, θα χαρίσουν στη διοργάνωση του Μουντιάλ το γήπεδο που θα κατασκευαστεί στο λιμάνι της Ντόχα, με χωρητικότητα 44.950 θέσεων. Η εγκατάσταση θα είναι όλη προκατασκευασμένη. Όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες, το γήπεδο θα «πακεταριστεί» και θα ακολουθεί στο εξής τη διοργάνωση σε κάθε χώρα που θα διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο.
real.gr