p

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Υποθαλάσσιος πλούτος στο Ιόνιο

Μετά τις αποκαλύψεις περί ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης, η περιοχή του Ιονίου...


 έρχεται αυτή τη φορά να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρμοδίων.

"Tα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα ότι μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα", σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, από το βήμα της Βουλής.

Σύντομα μάλιστα, όπως επισήμανε, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων.

Τα τμήματα που τίθενται στο μικροσκόπιο είναι η ζώνη από τα δυτικά της Πελοποννήσου, η περιοχή των Επτανήσων και ανοιχτά μέχρι την ιταλική χερσόνησο, καθώς και ολόκληρη η ηπειρωτική περιοχή που καταλαμβάνουν οι νέες περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, μαζί με τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Αρκετά μάλιστα είναι τα στοιχεία των ερευνών που αποτυπώνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου, ενώ έχουν εντοπιστεί και περιοχές με ορυκτό αλάτι που συνήθως σηματοδοτούν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, έχει προτείνει πως η Ελλάδα θα έπρεπε να ξεκινήσει να εκμεταλλεύεται τους τεράστιους φυσικούς της πόρους.

Τα κοιτάσματα σε Αιγαίο, Νότια Κρήτη και Ιόνιο, όπως έχει σημειώσει ο Αντώνης Φώσκολος, μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο (τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) και μάλιστα θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με αντίστοιχα κοιτάσματα πετρελαίου στην Αλάσκα.

Αυτό που απομένει, όπως είχε δηλώσει στην εφημερίδα "Το Έθνος", είναι να χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, ενέργεια που θα απέφερε περί τα 279 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για την περιοχή της Κρήτης

cosmo.gr