p

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Βροχή απολύσεων στο φαρμακευτικό κλάδο

Σε κρίση και οι φαρμακευτικές…

Σε μαζικές απολύσεις και προγράμματα εθελουσίας εξόδου προχωρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και δη αυτές στις οποίες τα δημόσια νοσοκομεία χρωστούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ εδώ και αρκετά χρόνια.

Πληροφορίες θέλουν μια εξ αυτών να είναι και η Roche Hellas η οποία φέρεται να έχει ανακοινώσει στο προσωπικό της το οποίο σήμερα αριθμεί περί τους 260 υπαλλήλους ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της κατά 85-100 άτομα.

Επειδή όμως βάσει νόμου οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε μαζικές απολύσεις πληροφορίες θέλουν τις εταιρείες να προτείνουν και το μέτρο της εθελουσίας εξόδου στους υπαλλήλους τους προσφέροντάς τους επιπλέον 4-5 μισθούς.

Οι απολύσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η Roche Hellas συνδέονται εν μέρει και με την απόφαση της μητρικής φαρμακοβιομηχανίας Roche να καταργήσει 4.800 θέσεις εργασίας παγκοσμίως, δηλαδή το 6% του παγκόσμιου δυναμικού της, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου που αποσκοπεί στην ετήσια εξοικονόμηση 2,4 δισ. ελβετικών φράγκων.

Στόχος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας είναι μέσω της εφαρμογής του νέου στρατηγικού σχεδίου το 2011 και το 2012, να εξοικονομήσει 2,4 δις. ελβετικών φράγκων ετησίως.

Η περίπτωση της Roche Hellas δεν είναι όμως και η μοναδική. Καθώς όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός των ελληνικών τειχών έχουν προχωρήσει ή σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Μεταξύ αυτών η Sanofi Aventis η οποία από τις αρχές του χρόνου σύμφωνα με πληροφορίες έχει λύσει τη συνεργασία της με περίπου 90 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και συνταξιοδοτήσεις, ενώ στα πλάνα της είναι να λύσει τη σχέση της με ακόμη 40 άτομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Boehringer απομάκρυνε πριν από λίγους μήνες 40 άτομα, η Bayer 90, ενώ από την Novartis αποχώρησαν 30 άτομα, ενώ η εταιρεία προχώρησε στην πρόσληψη 120 εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι ενσωματώθηκαν στην εταιρεία.

Εν τω μεταξύ και σε ότι αφορά τη διάθεση των ομολόγων για τα χρέη των νοσοκομείων 2007-9 (ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ) -έχει υπογραφεί σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα-, αυτά θα διατεθούν έως 31/12/10, μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Περαιτέρω, έχουν υπογραφεί από τον Υφυπουργό Οικονομικών αποφάσεις για επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με 800 εκατ. ευρώ και του Ι.Κ.Α. και του Ο.Γ.Α. με 350 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλυφθούν υποχρεώσεις των νοσοκομείων του 2010.

Ήδη ενημερώθηκαν από τον Υφυπουργό Οικονομικών οι Διοικητές των δύο ασφαλιστικών Ταμείων και από το Γενικό Γραμματέα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Νικόλαο Πολύζο οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και οι Πρόεδροι των Συλλόγων Προμηθευτών Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Πηγή: iatronet.gr