p

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Αίτημα Βενιζέλου προς την αρμόδια Επιτροπή Στη Βουλή οι καταγγελίες Βασιλάκου

Άνω - κάτω έχει γίνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά τις καταγγελίες του τέως γενικού διευθυντή Εξοπλισμών για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι βολές του κ. Ευάγγελου Βασιλάκου αγγίζουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αφού ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής συνέδεσε την πώληση των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ στην εταιρεία του Λιβανέζου κ. Ισκαντάρ Σαφά, με την επίσκεψη του κ. Νίκου Παπανδρέου στο Αμπού Ντάμπι.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο κ. Βασιλάκος επιτέθηκε ευθέως και στον κ. Βενιζέλο, εξαπολύοντας τη βαριά κατηγορία ότι και σήμερα συνεχίζονται οι παλιές, διεφθαρμένες πρακτικές…

Περιέργως, 48 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των επίμαχων δηλώσεων του κ. Βασιλάκου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει επιλέξει τη σιωπή στην ουσία των καταγγελομένων…

Με μια λιτή δήλωση, ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε να γνωστοποιήσει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων της Βουλής, κ. Ευτύχιο Δαμιανάκη, «να κληθεί προς ακρόαση από την Επιτροπή ο μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, κ. Ευάγγελος Βασιλάκος, με αφορμή πρόσφατες παρουσίες του τελευταίου στα ΜΜΕ και προκειμένου να διευκολυνθεί τόσο το υπουργείο όσο και η Βουλή στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται για την εγκαθίδρυση κλίματος διαφάνειας και την εκκαθάριση συσσωρεμένων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος».

Στην επιστολή του προς τον κ. Δαμιανάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχεται ότι ο κ. Βασιλάκος με τις δηλώσεις του «θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας σε σχέση με συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων της τελευταίας -τουλάχιστον- δεκαπενταετίας».

Με έμμεσο τρόπο, ο κ. Βενιζέλος «κάρφωσε» τον μέχρι πρότινος συνεργάτη του ότι θα είναι σε θέση να ενημερώσει την κοινοβουλευτική Επιτροπή, «παραθέτοντας και όλα τα σχετικά στοιχεία», ενώ αναφέρεται γενικώς στην προσπάθεια, κατά τον υπουργό Άμυνας, «που καταβάλλουμε (εκείνος και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης) εδώ και 14 μήνες να εκκαθαρίσουμε συσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος».

Ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες καταθέτει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διευκρινίσει τι εννοούσε, όταν (κατά την τελετή παράδοσης της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών) μιλούσε για «παρασιτούντες» και «αλητήριους», ενώ παραλλήλως υποστήριζε ότι γνωρίζει τα ονόματα όσων πλούτισαν ή έχτισαν πολιτικές καριέρες γύρω από τους εξοπλισμούς, με τις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Σκάι έχει προκαλέσει ένα μικρό «σεισμό» στην κυβέρνηση.

Παραθέτουμε τα πιο σκληρά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του τέως γενικού διευθυντή Εξοπλισμών:

Για τον κ. Νίκο Παπανδρέου: «Ο αδελφός του Καραμανλή δεν έκανε ταξίδια στο Αμπού Ντάμπι, όπως έκανε ο αδελφός του Παπανδρέου με δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης. Άρα, λοιπόν, το υπουργείο Άμυνας βρισκόταν ήδη σε μία δύσκολη θέση να διαπραγματευτεί. Είναι σαφές και όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση των υποβρυχίων το ξέρουν...».

Για τη θητεία του και τη συνέχιση διεφθαρμένων πρακτικών στο Πεντάγωνο και επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου: «4,5 χρόνια προσπάθησα να κάνω τη δουλειά μου, όπως το υπαγόρευε η συνείδησή μου για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και εν πάσει περιπτώσει το ζητούμενο είναι να μην γυρνάμε πίσω στις παλιές διεφθαρμένες πρακτικές. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό ισχύει και σήμερα».

Για τη σύμβαση μεταβίβασης του Σκαραμαγκά από την γερμανική Thyssen Krupp στην προσωπική εταιρεία του κ. Σαφά: «Έτσι όπως προχώρησε αυτή η διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να είχε αποκομίσει πολλά περισσότερα. Επίσης, θέλω να σας πω ότι αυτά που ζήτησαν και πήραν οι Γερμανοί σε αυτή την διαπραγμάτευση τα είχαν προτείνει παλαιότερα και σε μένα, αλλά προφανέστατα και αρνήθηκα. Θεωρούσα ότι προκαλούσαν προφανή βλάβη στο δημόσιο συμφέρον...».

Για την προμήθεια ακόμη δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, εκτιμώμενου κόστους ενός δισ. ευρώ, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Το Υπουργείο Άμυνας είχε μία δεδομένη κατάσταση. Είχε βρεθεί ο αγοραστής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Κατά την άποψή μου -και την εξέφρασα, σας ξαναλέω, στην Επιτροπή της Βουλής- τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα έπρεπε να ιδιωτικοποιηθούν -και το τονίζω γιατί υπάρχει διαφορά- χωρίς να πάρουνε νέες συμβάσεις, με έναν αντικειμενικό διαγωνισμό. Απλά πράγματα είναι, τα οποία ποτέ δεν τα κάνουμε στην Ελλάδα. Το άλλο που θέλω να σας πω για το θέμα, είναι ότι η χρυσή ευκαιρία για το ελληνικό Δημόσιο χάθηκε το καλοκαίρι του 2008, όταν υπήρχε μία κατ' αρχήν συμφωνία με τους Γερμανούς να πάρουμε δύο καινούργια υποβρύχια τύπου 209, αντί για δύο παλιά, χωρίς να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Ενώ με αυτήν τη συμφωνία, ναι μεν παίρνουμε καινούργια, πιο εξελιγμένου τύπου ας το πούμε έτσι... αλλά θα δώσουμε και 1,3 δισ. παραπάνω τουλάχιστον».