Συμφώνησαν, όπως ήταν αναμενόμενο οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στην περιορισμένη αλλαγή της ευρώ-συνθήκης ώστε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων και να διασωθεί το ευρώ.
Η φράση που συμφωνήθηκε τελικά να περιληφθεί στο περίφημο άρθρο 136 έχει ως εξής: “Τα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το ευρώ, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό σταθεροποίησης, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, όταν δεν μπορεί αυτό να αποφευχθεί, για να διασφαλίσει την συνολική ενότητα του ευρώ”.
Στο ίδιο άρθρο προστίθεται επίσης ότι “η παροχή της όποιας οικονομικής ενίσχυσης υπό τον μηχανισμό, θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους”.
Τεχνικά τώρα, η ομάδα του Ρομπέι και η Κομισιόν θα υποβάλουν το αναθεωρημένο κείμενο με τις προσθήκες, στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής το Μάρτη, ώστε να ψηφιστεί από τους ηγέτες και να αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης στα εθνικά κοινοβούλια, ως το τέλος του 2012.
«Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται εάν κρίνεται απαραίτητο υπό προϋποθέσεις συγκεκριμένες. Η αναθεώρηση δεν προσθέτει αρμοδιότητες στην ΕΕ ούτε αφορά όλες τις χώρες, άρα είναι λογικό να μην θέλει επικύρωση.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Χέρμαν Βαν Ρομπέι, διευκρινίζοντας ότι η νέα Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013 ενώ ο μηχανισμός στήριξης τον Ιούνιο του 2013.
«Καλή μέρα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε την χθεσινή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Πήραμε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης. Έγιναν ριζικές αλλαγές οι οποίες θα είναι έτοιμες μέχρι το καλοκαίρι του 2011 . Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι η καλύτερη άμυνα στην κρίση.» δήλωσε ο κος Μπαρόζο και πρόσθεσε «Υπάρχουν έξοχες ιδέες(ευρωομόλογα) αλλά πρέπει να επιλέξουμε τις καλύτερες οψιόν.»
Ο 27 ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν κοινή βούληση να να "προσθέσουν στον μηχανισμό σταθεροποήσης του ευρώ, όσα χρήματα καταστεί απαραίτητο", όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η κίνηση αυτή, καθόλου αναμενόμενη, αποτέλεσε ουσιαστικά την μοναδική, έστω και φραστική παραχώρηση της Α.Μέρκελ, έναντι ενός διογκούμενου μετώπου που είχε σχηματιστεί εναντίων της από το πρωί της Πέμπτης και περιλάμβανε διακριτικά και την Κομισιόν. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Κεντρική Τράπεζας στη Φρανκφούρτη να διπλασιάσει τα κεφάλαιά της θα δράσει κατευναστικά προς τις αγορές.
Όσον αφορά τώρα τα λεγόμενα ευρωομόλογα, έγινε “φιλολογική”συζήτηση κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου δείπνου των ηγετών, χωρίς όμως απόφαση ή χρονοδιάγραμμα. Όπως επεσήμανε ο Ιβ Λετέρμ: “Είναι απλά μια ιδέα... δεν θα ληφθεί απόφαση ούτε τις επόμενες μέρες, ούτε τους επόμενους μήνες, όμως αποτελούν μια αναπόφευκτη εξέλιξη που κάποια μέρα τα ξεπροβάλει”. Με τον Λετέρμ συμφώνησε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σώκρατες, ενώ στο παρελθόν έχουν τοποθετηθεί θετικά οι Ισπανοί, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και άλλοι...
real.gr