Οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους πλέον αδιάσειστα στοιχεία για ένα ηφαίστειο πάγου στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου.
Το διαστημόπλοιο Cassini έχει επισημάνει ένα 1,500 μέτρων υψηλό βουνό με ένα βαθύ κοίλωμα στο εσωτερικό του, και κάτι που μοιάζει με...
μια ροή υλικού στην περιβάλλουσα επιφάνεια.
Για τον Τιτάνα υπάρχει καιρό η υποψία ότι έχει πολλά ηφαίστεια πάγου αλλά η μουντή ατμόσφαιρά του καθιστά όλες τις παρατηρήσεις πολύ δύσκολες.
Μετά την ανακάλυψη που πραγματοποίησε το Cassini οι επιστήμονες τώρα Οι αναρωτιούνται τώρα πόσο ενεργή είναι αυτή η δύναμη των βουνών και αν είναι ποιο είδος λάβας μπορεί να ρέει ή έρεε.
«Ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού υλικού του τιτάνα είναι παγωμένο νερό και αμμωνία, και έτσι υπάρχει ένα πιθανό υλικό που θα μπορούσε να λιώσει στις χαμηλές θερμοκρασίες και να εξηγήσει τη ροή στην επιφάνεια,» εξήγησε ο Δρ Randy Kirk, μέλος της ομάδα ελέγχου του διαστημοπλοίου Cassini της αμερικανικής γεωλογικής έρευνας (USGS).
Ενώ αναφερόμενος και στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα τόνισε, « υπάρχει πολύ οργανικό υλικό στην ατμόσφαιρα, , και ίσως εμφάνιση τους να δημιουργήθηκε από το εσωτερικό του Τιτάνα μέσω αυτών των ηφαιστείων».
Ο Δρ Kirk σε ομιλία του στην αμερικανική γεωφυσική ομοσπονδία (AGU),όπου συγκεντρώθηκαν οι μεγαλύτερoι εν ενεργεία επιστήμονες ανέφερε:
«Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν ενδείξεις για τα ηφαίστεια πάγου στον Τιτάνα, αλλά αυτές δεν είχαν κερδίσει ποτέ την καθολική υποστήριξη. Οι επιστήμονες όμως πότε δεν έπαψαν να ασχολούνται με τον δορυφόρο επειδή θεωρείται άριστος υποψήφιος δεδομένων των ψυχρών όρων του» ( η θερμοκρασία επιφάνειας είναι μείον 180 βαθμούς Κέλσιου).
Ο Δρ Kirk και συνάδελφοι του ελπίζουν ότι τα νέα στοιχεία θα πείσουν ακόμη και τους πιο αυστηρούς κριτικούς .
Το υποτιθέμενο ηφαίστειο είναι εντοπίστηκε νοτίος του ισημερινού του Τιτάνα στην επονομαζόμενη περιοχή Sotra Facula.
Το ραντάρ του Cassini είναι σε θέση να δει μέσω της ελαφριάς ομίχλης του φεγγαριού και να δημιουργήσει εκ νέου την τοπική τοπογραφία .Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να «χτίσουν» ένα τρισδιάστατο πρότυπο του εδάφους μέσω των πληροφοριών που θα αντλήσουν από το Cassini. Το υπέρυθρο όργανο στον έλεγχο, αφ' ενός, μπορεί να συγκεντρώσει κάποιες πληροφορίες για την παραλλαγή στη σύνθεση των υλικών επιφάνειας.
«Έχουμε δει ένα βουνό που έχει κρατήρα μέσα, με ενδείξεις για ροή υλικού που βγαίνουν και ίσως πέρα και από την επιφάνεια του δορυφόρου κάποια στιγμή στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα όταν κοιτάξαμε λεπτομερέστερα σε τρισδιάστατη ανάλυση διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα ηφαίστεια σε αυτήν την περιοχή με χαρακτηριστικά πολύ κοινά με τις ηφαιστειακές περιοχές της γης και άλλων πλανητών.»
Ο Jeffrey Kargel, ένας πλανητικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Tucson, ο οποίος δεν συνδέεται με την αποστολή Cassini είπε στη συνεδρίαση ότι όλοι πλέον βλέπουν με αποδείξεις ένα πιθανό ηφαίστειο στον Τιτάνα.Είπε ότι εάν διαρρέει λάβα η οποία θα ήταν πλούσια σε υδρογονάνθρακες, θα μπορούσαν να δουν υλικά που θα έμοιαζαν με μαλακωμένη άσφαλτο, με υγρό από κερί ή ακόμα και πολυαιθυλενίου.
http://www.7news.gr
Πολλά όμως είναι και τα νέα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από την ανακάλυψη του πάγο-ηφαιστείου.«Είναι η Sotra η πηγή της ατμόσφαιρας μεθανίου του Τιτάνα; Είναι το ηφαίστειο πάγου ακόμα ενεργό στην Sotra ή αλλού στον Τιτάνα; Ποια είναι η ουσία που ρέει από το ηφαίστειο; Είναι το ηφαίστειο ενεργό; Υπάρχει πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί ζωή από την ροή της λάβας;