p

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη

Θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη
Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κισάμου - Σελίνου Αμφιλόχιου
Πλήθος πιστών βρέθηκε και φέτος το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη στη «Μαραθοκεφάλα» του δημοτικού διαμερίσματος Σπηλιάς Κολυμβαρίου, προκειμένου να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία.


Μέσα στο σπήλαιο υπήρχε η φάτνη του Χριστού με ζώα που για μια ακόμα φορά οδήγησαν εκεί κάτοικοι και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Στη θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κισάμου - Σελίνου κκ Αμφιλόχιος.

Ο κ. Αμφιλόχιος, στο μήνυμα του προς τους πιστούς και το πλήρωμα της εκκλησίας της Μητροπόλεως του, ευχήθηκε το άστρο της Βηθλεέμ να φωτίζει τις ψυχές όλων.

«Η παράδοση κάθε χρόνο φέρνει εδώ τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους κτηνοτρόφους μας που προσφέρουν τα ζώα τους για την φάτνη του Χρηστού. Είναι ευλογία, εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά», δήλωσε ο εφημέριος του ναού πατήρ Ευάγγελος Σφακιανάκης.

Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη βρίσκεται κοντά στη σημερινή Μαραθοκεφάλα της κοινότητας Σπηλιάς Κολυμβαρίου, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από την αρκουδοσπηλιά και λίγο ψηλότερα από την κοίτη του φαραγγιού. Είναι και αυτό παλαιά κοίτη ποταμού με συνολικό μήκος περίπου 135 μέτρα σε μορφή οριζόντιας γαλαρίας. Έχει πλούσιο διάκοσμο σε πολλά σημεία με μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Ο περιηγητής Φελίξ-Βικτόρ Ρολέν (Felix Victor Raulin) αναφέρει ότι το σπήλαιο του Άι-Γιάννη έχει χωρητικότητα 4.000 ατόμων. Ίσως αυτή η εικόνα να μάγεψε και τον όσιο όταν αποχωρίστηκε από τους άλλους 98 Θεοφόρους πατέρες που έμειναν στον Αζωγυρέ (160ς αιώνας), πέρασε από δω κι έμεινε στο σπήλαιο 3 χρόνια. Το εκκλησάκι του Αγίου είναι χτισμένο στα δεξιά της εισόδου κι εορτάζει στις 7 του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης που είναι μάλλον και ο ιδρυτής της Μονής Καθολικού, της παλιότερης ίσως μονής της Κρήτης (6ος - 7ος αιώνας μX), ασκήτευε στην περιοχή ζώντας γυμνός και περιφερόμενος σαν το αγρίμι μέσα στα βράχια. Προσευχήθηκε, χτύπησε με το ραβδί του τον βράχο κι από τότε αναβλύζει νερό. Ένας κυνηγός τον χτύπησε κατά λάθος, περνώντας τον για κάποιο ζώο, και εκείνος λίγο πριν πεθάνει, ζήτησε από τον κυνηγό να τον μεταφέρει μέσα στο σπήλαιο. Έτσι λέγεται πως βρέθηκαν τα οστά του σε εκείνο το σημείο στο βάθος της σπηλιάς.