Εδώ και 5 μήνες έχει σταματήσει -εκ νέου- η λειτουργία του περίφημου μηχανήματος ρομποτικής χειρουργικής του Λαϊκού Νοσοκομείου. Την περασμένη χρονιά η καθυστέρηση του Υπουργείου Υγείας να εγκρίνει τα κονδύλια του νοσοκομείου για αναλώσιμα υλικά, έθεσε το «Da Vinci» εκτός λειτουργίας για εννέα ολόκληρους μήνες .
Τον Απρίλιο του 2010 το μηχάνημα επαναλειτούργησε για να τεθεί και πάλι «εκτός» τον Ιούλιο του 2010. Συνολικά δηλαδή, έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από τα λαμπερά εγκαίνια της λειτουργίας του «Da Vinci» τον Ιούλιο του 2008 και το πανάκριβο μηχάνημα έχει λειτουργήσει (αποσπασματικά) τους 16 μήνες. Τους υπόλοιπους 14 μήνες βρίσκεται εκτός λειτουργίας!
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τόσο του πρώην διοικητή του νοσοκομείου, Τάσου Γρηγορόπουλου όσο και της νυν διοικήτριας Θεοφανής Ζερβού προς το Υπουργείο Υγείας για την επιτάχυνση της έγκρισης των απαιτούμενων κονδυλίων και τη λύση των προβλημάτων που διαρκώς προκύπτουν σε σχέση με το «Da Vinci», η –ομαλή- λειτουργία του μηχανήματος δεν φαίνεται πως θα αποκατασταθεί σύντομα.
Η διοικήτρια του Λαϊκού νοσοκομείου Θεοφανή Ζερβού δηλώνει πως το νοσοκομείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα. Συμπληρώνει πως το «Da Vinci» δεν βρίσκεται «εκτός λειτουργίας», απλώς το νοσοκομείο διαπραγματεύεται την τιμή της συντήρησής του με την προμηθεύτρια εταιρεία, καθώς έληξε η προηγούμενη σύμβαση συντήρησης.
«Υπάρχει ένα θέμα με τη συντήρηση του μηχανήματος. Έχει λήξη η κάλυψη της συντήρησης και περιμένουμε τη νέα προσφορά από την εταιρεία. Διότι η προσφορά που μας έχουν αποστείλει για τη συντήρηση είναι ιδιαίτερα υψηλή, 150.000 ευρώ και το νοσοκομείο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία για να χαμηλώσει την τιμή. Περιμένουμε τώρα τη νέα προσφορά. Έχουμε στείλει στους αρμόδιους τα απαραίτητα και περιμένουμε την κοστολόγηση από την πλευρά τους» τονίζει η κυρία Ζερβού.
Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα της κυρίας Ζερβού, ένας από τους κύριους λόγους που το μηχάνημα ρομποτικής χειρουργικής έχει τεθεί ουσιαστικά σε «αχρηστία» είναι το «γεγονός» πως δεν το «προτιμούν» οι ασθενείς, λόγω του υψηλού κόστους της εγχείρισης την οποία δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία....
«Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος της εγχείρισης με το «Da Vinci» και παραπέμπουν όλους τους ασθενείς να χειρουργηθούν λαπαροσκοπικά. Το κόστος του «Da Vinci» είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αν π.χ. μια λαπαροσκοπική εγχείριση κοστίζει α, η εγχείριση με το Da Vinci κοστίζει 4α . Επομένως, ποιος ασθενής θα πληρώσει από την τσέπη του ένα τέτοιο κόστος; Το μηχάνημα δεν είναι εκτός λειτουργίας, απλώς δεν χρησιμοποιείται» εξηγεί από την πλευρά της η κυρία Ζερβού.
Δηλαδή το 2008 πληρώσαμε 2.300.000 ευρώ (συν το ΦΠΑ) για την απόκτηση ενός υπερσύγχρονου ιατρικού μηχανήματος με το οποίο οι περισσότερες εγχειρίσεις γίνονται λιγότερο επώδυνες και περισσότερο ασφαλείς και το οποίο μειώνει σημαντικά την παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο, αλλά δεν υπάρχουν ασθενείς για να το χρησιμοποιήσουν!
Αντίθετος με τις «εξηγήσεις» της κυρίας Ζερβού είναι ο καθηγητής Ουρολογίας του Λαϊκού, Κώστας Κωνσταντινίδης: «Δεν υπάρχει ζήτημα υψηλού κόστους. Αυτό είναι αστείο. Π.χ. αν μια λαπαροσκοπική εγχείριση κοστίζει 1600 ευρώ με το «Da Vinci» κοστίζει 1900 ευρώ. Η διαφορά είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει το μηχάνημα αυτό. Το ζήτημα δεν είναι πόσο κοστίζει αλλά το ότι έχουμε μια τεχνολογία αιχμής την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για το καλό των ασθενών και δεν το κάνουμε».
Το μηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας διότι από τον Ιούλιο του 2010 το κράτος δεν έχει να πληρώσει το σέρβις του: «Το μηχάνημα είναι κλειδωμένο διότι το κράτος δεν πληρώνει το σέρβις του. Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να πληρώσει ο ασθενής. Η τελευταία ρομποτική που έγινε με το «Da Vinci» ήταν τον Ιούλιο του 2010.
Εδώ και 5 μήνες δεν λειτουργεί διότι δεν έχει γίνει το απαραίτητο σέρβις. Επίσης, υπάρχει ζήτημα με τα αναλώσιμα του μηχανήματος. Τα «ανταλλακτικά» δεν έχουν κοστολογηθεί για να χρεωθούν αντίστοιχα στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχει αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο τι θα γίνει με το σέρβις. Κάθε αναλώσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δέκα περιστατικά και το κόστος των αναλώσιμων είναι υψηλό.
Η εταιρεία που μας έχει πουλήσει το μηχάνημα έχει το μονοπώλιο και ζητάει 150.000 ευρώ για το σέρβις του «Da Vinci» για 2 χρόνια. Φανταστείτε ότι πήγαμε μέχρι τη Ρουμανία όπου είναι η έδρα της εταιρείας και έγινε τελικά πρόταση η εταιρεία να χρεώνει 500 ευρώ ανά περιστατικό με όριο τα 55 περιστατικά το τρίμηνο. Κάτι που ρίχνει το κόστος από τα 150.000 περίπου στα 100.000....Γιατί η εταιρεία πρέπει να παρέχει και έναν τεχνικό της σε κάθε περιστατικό που λαμβάνει χώρα.
Αυτό που ξέρω είναι ότι «έξω», στην ιατρική αγορά γίνεται πάρτι. Δουλεύουν τα μηχανήματα ρομποτικής στο έπακρο. Εμείς το έχουμε σε δημόσιο νοσοκομείο και κάθεται. Έχουμε στείλει μέσω της Διοίκησης δεκάδες έγγραφα στο Υπουργείο και το ΚΕ.Σ.Υ αλλά απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει» τονίζει ο κύριος Κωνσταντινίδης.
Την ώρα που λόγω της οικονομικής κρίσης το δημόσιο σύστημα υγείας περνά το πιο κρίσιμο τεστ αντοχής του, τα ανακλαστικά των αρμοδίων είναι και αυτά εκτός λειτουργίας. Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, διαθέτει το υπερσύγχρονο μηχάνημα ρομποτικής χειρουργικής και το αφήνει σβηστό, όταν χιλιάδες ασθενείς είτε αναγκάζονται να χειρουργηθούν με παλαιότερες μεθόδους είτε πληρώνουν αδρά σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες φυσικά φροντίζουν τα δικά τους μηχανήματα να λειτουργούν...
real.gr