p

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

H Nintendo προειδοποιεί Η τεχνολογία 3D σε ταινίες και παιχνίδια «μπορεί να βλάψει την όραση των νηπίων»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την επερχόμενη φορητή κονσόλα της, 3DS, η ιαπωνική Nintendo προειδοποιεί τους γονείς ότι οι τρισδιάστατες ταινίες και τα αντίστοιχα βιντεοπαιχνίδια ενδέχεται να βλάπτουν την όραση σε παιδιά κάτω των έξι ετών.


H εταιρεία συνιστά στους γονείς να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία 3D αν πρόκειται να δώσουν την κονσόλα σε νήπια.

Η προειδοποίηση αναφέρεται συγκεκριμένα στο Nintendo 3DS, την πρώτη κονσόλα που προβάλλει 3D χωρίς να απαιτεί τη χρήση ειδικών γυαλιών. Η εταιρεία όμως επισημαίνει ότι, σύμφωνα με ειδικούς, η όραση των νηπίων μπορεί να επηρεάζεται από τις 3D εικόνες γενικά, όχι μόνο στη δική της συσκευή.

Όλες τεχνολογίες τρισδιάστατης προβολής δημιουργούν την ψευδαίσθηση του βάθους προβάλλοντας μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα σε κάθε μάτι. Αυτό ξεγελάει τον εγκέφαλο, ο οποίος έχει συνηθίσει να υπολογίζει τις διαστάσεις των αντικειμένων εξετάζοντας τις ανομοιότητες μεταξύ των εικόνων που βλέπουν τα δύο μάτια.

Η ανάπτυξη της στερεοσκοπικής όρασης πιστεύεται ότι δεν ολοκληρώνεται πριν από την ηλικία των έξι ετών, και οι 3D εικόνες ενδέχεται να βλάπτουν αυτή τη διαδικασία.

«Θα προσφέρουμε μόνο 2D για τα παιδιά μέχρι έξι ετών, καθώς η παρατεταμένη παρακολούθηση 3D θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των ματιών τους» αναφέρει η ανακοίνωση της Nintendo σύμφωνα με το AFP.

Το 3DS προσφέρει μάλιστα «λειτουργία γονεϊκού ελέγχου» που κλειδώνει το 3DS στην κατάσταση δισδιάστατης προβολής.

Επισήμανε ακόμα ότι ορισμένοι ενήλικες κουράζονται περισσότερο όταν παρακολουθούν τρισδιάστατη εικόνα.

Για το λόγο αυτό συνιστά στους χρήστες να κάνουν διάλειμμα κάθε 30 λεπτά, αντί για 60.

H φορητή κονσόλα 3DS διαθέτει τη χαρακτηριστική διπλή οθόνη της σειράς DS -το πάνω τμήμα δείχνει 3D εικόνα ενώ το κάτω ελέγχεται με την αφή με τη βοήθεια ενός ειδικού στιλό.

Η πάνω οθόνη χρησιμοποιεί τεχνολογία «ενεργού κλείστρου» για να προβάλλει 3D χωρίς ειδικά γυαλιά. Το μειονέκτημα είναι ότι ο χρήστης πρέπει να κοιτάζει την οθόνη από συγκεκριμένη γωνία και απόσταση.

Στην ευρωπαϊκή αγορά το 3DS αναμένεται το Μάρτιο.
Newsroom ΔΟΛ