p

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Θα δικαστούν για προδοσία βάσει αποκαλύψεων του WikiLeaks;

 Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ζιμπάμπουε Γιοχάνες Τομάνα σχεδιάζει να συστήσει μια επιτροπή η οποία θα ερευνήσει το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις για εσχάτη προδοσία εναντίον πολιτικών στη χώρα μετά την δημοσιοποίηση διπλωματικών τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το WikiLeaks κατά τα οποία φέρονται να βρίσκονταν σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.


Η κίνηση μοιάζει να έχει στόχο και τον πρωθυπουργό της χώρας Μόργκαν Τσβανγκιράι, καθώς εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν ότι το κόμμα ZANU-PF απαίτησε να διεξαχθεί επίσημη έρευνα για τις συναντήσεις και τις συζητήσεις του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Χαράρε.

Σε ένα από τα τηλεγραφήματα ο Τσβανγκιράι φέρεται να είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ήθελαν «ειλικρινά» την άρση των Δυτικών κυρώσεων σε βάρος του ZANU-PF, παρότι απηύθυναν σχετική έκκληση.

Ο Τομάνα είπε χθες Σάββατο ότι θα ορίσει μια ομάδα πέντε νομικών για να ερευνήσει εάν και κατά πόσον όσα αποκαλύπτονται στα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks παραβιάζουν το Σύνταγμα της Ζιμπάμπουε.

«Τα τηλεγραφήματα που δημοσίευσε το WikiLeaks μοιάζουν να καταδεικνύουν μια προδοτική συνεργασία ανάμεσα σε πολίτες της Ζιμπάμπουε και χώρες που επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε ανακοινωθέν του ο Τομάνα.

«Θα δώσω άμεσα εντολές σε μια ομάδα δικηγόρων να εξετάσει τα ζητήματα που προκύπτουν από τις [αποκαλύψεις που έκανε το] WikiLeaks».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Τομάνα την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του «υποσκάπτουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» της χώρας της Αφρικής.

Ο Τομάνα αντέτεινε ότι οι κυρώσεις αποτελούν επίθεση εναντίον της Γενικής Εισαγγελίας, των θεσμών και του Συντάγματος της Ζιμπάμπουε.

Ο Τσβανγκιράι αρνήθηκε να σχολιάσει όσα περιέχονται στα τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks. Οι σύμβουλοί του λένε ότι δεν ισχύουν όσα τα αποδίδονται και περιγράφουν την υπόθεση ως «προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό» από το κόμμα του προέδρου.

Το ZANU-PF του Μουγκάμπε ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταρτίσει νόμο που θα καθιστά συνώνυμες με το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας τις εκκλήσεις για την επιβολή κυρώσεων στη χώρα.

Το MDC του Τσβανγκιράι υποστηρίζει αντίθετα ότι η κυβέρνηση πρέπει να ερευνήσει τις αποκαλύψεις σε βάρος ανώτατων στελεχών της κυβέρνησης και ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Μουγκάμπε, περιλαμβανομένης της συζύγου του Γκρέις, που φέρεται να κέρδισε χρήματα από παράνομες δοσοληψίες διαμαντιών από το αδαμαντωρυχείο Τσιάντζουα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks κλιμάκωσαν κι άλλο την ένταση στους κόλπους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκρότησαν το 2009 οι Μουγκάμπε και Τσβανγκιράι, με το ZANU-PF να τονίζει ότι τα τηλεγραφήματα των διπλωματών των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του ότι ο Τσβανγκιράι και το MDC συνεργάζονταν με την Δύση για να ανατρέψουν τον πρόεδρο.

Το WikiLeaks δημοσιοποίησε αρκετά τηλεγραφήματα του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ για τη Ζιμπάμπουε, περιλαμβανομένου ενός το οποίο φέρει έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του Τσβανγκιράι να ζητά τη βοήθεια της Ουάσινγκτον προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να εξαγοραστούν οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, που θεωρούνται πιστοί στον Μουγκάμπε και το ZANU-PF.

Άλλο τηλεγράφημα αναφέρεται στο ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε «προσφέρει» στον Μουγκάμπε μια συμφωνία βάσει της οποίας θα μπορούσε να παραιτηθεί και να ζήσει «με ασφάλεια» σε κάποια «ασφαλή» χώρα, κάτι που ο 86χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε απέρριψε κατηγορηματικά.



zougla.gr