p

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τα παιδιά του 1983: Μία αμφιλεγόμενη διεθνή ιατρική έρευνα

Απρίλιος 1983 – μια τυχαία ημερομηνία ή άγνωστο στο ευρύ κοινό σημαντικό γεγονός;

Να ήταν αυτός ο λόγος που επιλέχτηκε η παραπάνω χρονική περίοδος για μία αμφιλεγόμενη διεθνή ιατρική έρευνα. Επισήμως ο στόχος της ήταν "να μελετήσει τις τάσεις των παιδιών για μελλοντικά καρδιαγγειακά νοσήματα".
Ποια σχέση όμως μπορεί να έχουν τα "καρδιακά νοσήματα" με τις μεταφυσικές ανησυχίες ή ικανότητες μιας ομάδας παιδιών που είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: γεννήθηκαν όλα τον Απρίλη του '83!
Όποιος και αν ήταν ο στόχος του επιστημονικού προγράμματος, γεγονός είναι ότι προκάλεσε σύγχυση και ταραχή σε παιδιά, γονείς, δάσκαλους αλλά και στον απλό κόσμο. Ο φάκελος "Παιδιά '83" ανοίγει από αυτό το σημείο και θα σας παρουσιάσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που βρήκαμε κατά την διάρκεια της  πολύμηνης και διεξοδικής  έρευνάς μας.
Το πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών.
Τα έτη 2001 και 2002,  μπήκε σε εφαρμογή  το επιστημονικό πρόγραμμα έρευνας με αντικείμενο την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων  με τίτλο "Διευρωπαϊκό Πρόγραμμα: Βιολογικά κλινικά και γενετικά χαρακτηριστικά που προάγουν τη σωματική και ψυχική υγεία". Η συγκέντρωση πληροφοριών για το πρόγραμμα αυτό θα γινόταν με την χρήση ερωτηματολογίων και συνοδευτικών επιστολών.
Ένα τέτοιο έγγραφο που έφερε στην κεφαλίδα του την σφραγίδα της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και του Πανεπιστημίου Αθηνών με την υποσημείωση "Υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αθηνών" έφτασε στα χέρια πολλών γονιών παιδιών που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983. Ο λόγος ήταν το αίτημα συνεργασίας των γονιών καθώς και των παιδιών τους στο προαναφερθέν πρόγραμμα.
Το έγγραφο αυτό απευθυνόταν προσωπικά στα παιδιά που γεννήθηκαν τον Απρίλιο του 1983, αφού τα κατέτασσε σε μια ομάδα παιδιών για τα οποία είχαν συγκεντρωθεί πληροφορίες για την ενδομήτρια ζωή τους μέχρι και την ηλικία των επτά ετών.
Η διεξαγωγή του ερευνητικού προγράμματος στην Ελλάδα είχε εγκριθεί από την υπ’ αριθμόν 10/7-2-2001 απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και από την υπ’ αριθμόν Γ2/649/13-2-2001 απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Και οι δύο αποφάσεις ενέκριναν αποκλειστικά το ερευνητικό επιστημονικό πρόγραμμα με τον τίτλο "ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ" .
Το κείμενο της επιστολής συνέχιζε αναφέροντας πως οι παραλήπτες (δηλαδή τα παιδιά) έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με απόλυτη ειλικρίνεια ενώ στο μεταξύ θα ακολουθούσαν βιοχημικές εξετάσεις για την μέτρηση των λιπιδίων, της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα τους. Τόνιζε δε, ότι η ομάδα αυτή των παιδιών ανήκε στα "τυχερά παιδιά" της χρονιάς αφού " η συμμετοχή τους στην έρευνα αυτή προσέφερε αισιόδοξα μηνύματα για την υγεία του αύριο".
Η επιστολή έκλεινε με την υπογραφή μίας αναπληρώτριας καθηγήτριας Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών. Την επιστολή ακολούθησε ένα πολυσέλιδο και πολυεπίπεδο ερωτηματολόγιο με τον τίτλο "Ερωτηματολόγιο Εφήβων".

Διαβάστε  στο β΄μέρος: Τι κρύβεται πίσω από την έρευνα της Ακαδημίας Αθηνών; Τι ερωτήσεις περιείχε το ερωτηματολόγιο;
mantata.gr