p

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Το τοπ 5 των απειλών για την υγεία του άντρα

Ποια είναι τα πιο συχνά νοσήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι άντρες; Ποιος είναι αυτός ο «αόρατος» εχθρός; Κάθε άντρας πρέπει να γνωρίζει τον εχθρό του, αλλιώς πώς θα χτίσει τα όπλα του για να τον αντιμετωπίσει;

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα νοσήματα (από αυτά που ακολουθούν) μπορούν να αντιμετωπιστούν, τα άσχημα νέα λοιπόν:

Έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου για τον άρρεν πληθυσμό της Ελλάδας. Το καλό νέο είναι ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε προλαβαίνοντάς το, δηλαδή υιοθετώντας τις κατάλληλες συνήθειες διατροφής. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη (υπάρχουν σε όλες τις ζωϊκές τροφές) και προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε περίπου τα 25 γραμμάρια ανά ημέρα. Μην ξεχνάτε και την άσκηση, 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα αρκούν.

Υψηλή αρτηριακή πίεση. Πρόκειται για ένα ακόμα νόσημα του καρδιαγγειακού συστήματος. Η υπέρταση δρα προοδευτικά και σιωπηλά με αυτό να την καθιστά έναν από τους ισχυρότερους εχθρούς για την υγεία του άντρα. Για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου, απέφυγε την χρήση του αλατιού και αύξησε την πρόσληψη του καλίου (φρούτα, λαχανικά).
(για περισσότερα στοιχεία διάβασε το αντίστοιχο άρθρο)

Υψηλή χοληστερόλη. Τα λιπίδια του αίματός μας είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε όταν παίρνουμε στα χέρια μας τις εξετάσεις μας. Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης (chol) είναι πιο συχνές στους άντρες γιατί πολύ απλά λατρεύουν τα ζωικά προϊόντα (κρέας, τυρί). Αν λοιπόν θέλεις να διατηρήσεις την τιμή της ολικής χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα μην υπερκαταναλώνεις τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρα, ζάχαρη και trans λιπαρά οξέα (πχ τηγανητά, σφολιατοειδή, πάστες, κα).

Σακχαρώδης διαβήτης. Το αντιμετωπίζεις διατηρώντας υγιές σωματικό βάρος, υϊοθετώντας κάποια μορφή άσκησης και προτιμώντας προϊόντα με πολλές φυτικές ίνες (πχ αντί για άσπρο ψωμί προτίμησε ψωμί σίκαλης).

Καρκίνος των πνευμόνων και του παχέος εντέρου. Εδώ μάλλον είναι γνωστό τι πρέπει να κάνεις, να αποφύγεις το κάπνισμα και να αυξήσεις την λήψη φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά). Η επαρκής λήψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κατσογριδάκη Γεωργία
MSc Διαιτολόγος-Βιοτεχνολόγος
newsit.gr