Πριν από δύο χρόνια το τυροκομείο του Γιάννη Σταθώρη από την Ιερισσό είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο για την παρουσίαση των προϊόντων του στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού, Detrop, στη Θεσσαλονίκη.
Τότε του είχε έρθει η ιδέα να κάνει κάτι πρωτότυπο για την επόμενη έκθεση Detrop, το 2011. Αυτό το πρωτότυπο ήταν ένα κατσικίσιο τυρί 900 κιλών, το οποίο τελικά κατασκευάστηκε πριν από λίγες μέρες και θα εκτιμηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τους υπεύθυνους του γραφείου του Ρεκόρ Γκίνες.
«Χρειαστήκαμε 5.850 κιλά κατσικίσιου γάλακτος, ένα τεράστιο καλούπι που κάναμε μόνοι μας, μια μεγάλη τσαντήλα για να στραγγίξουμε το τυρί και βέβαια ένα δοχείο φύλαξης - ψυγείο που φτιάξαμε με δική μας πατέντα ώστε να ωριμάσει εκεί και να μεταφέρεται εύκολα», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Σταθώρης και δηλώνει περήφανος για το αποτέλεσμα.
Το τυρί, με την ονομασία, «κατσικίσιο πετρωτό», το οποίο, άλλωστε, παράγεται σε μικρές συσκευασίες από το τυροκομείο, φτιάχτηκε την περασμένη Τετάρτη από την ομάδα του Γιάννη Σταθώρη και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 980 με 990 κιλά.
«Βέβαια πρέπει πρώτα το τυρί να ωριμάσει για 15 με 20 μέρες και όταν πέσει η θερμοκρασία του τότε θα είναι κατάλληλο για ζύγιση. Άλλωστε, οι υπεύθυνοι του βραβείου Γκίνες θα μας επισκεφτούν πιθανότατα την περίοδο διεξαγωγής της Detrop του 2011, ώστε η παρουσίαση να γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης. Εκεί θα μπορεί όλος ο κόσμος να το δοκιμάσει και να το γευτεί», είπε.
Σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται ένα τέτοιο λευκό τυρί που φιλοδοξεί να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Μέχρι τώρα έχουν μπει στο βιβλίο κίτρινα τυριά, βάρους άνω των 500 κιλών που παρασκευάστηκαν στην Κρήτη και την Ιταλία.
Για την όλη προσπάθεια ο κ. Σταθώρης σχολιάζει πως έγινε με αγάπη και με κίνητρο την πρωτοτυπία.
«Γενικά πρωτοτυπούμε σε περίεργα προϊόντα», λέει και προσθέτει: «Στο ίδιο μήκος κύματος φτιάξαμε και το «Αθωνίτικο», ένα κατσικίσιο τυρί με σχήμα σαν πουγκί, με χαμηλά λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ονομασία από το γειτονικό μας βουνό του Αγίου Όρους, τον Άθω. Επίσης το «Αγιοτύρι» που φτιάχνουμε είναι μια γραβιέρα με ονομασία που προέρχεται επίσης από το Άγιον Όρος. Τέλος η γραβιέρα «Άκανθος» σε κεφάλι εννέα κιλών, πήρε το όνομά της από την αρχαία Άκανθο, κοντά στην Ιερισσό».
Ο κ. Σταθώρης δηλώνει πολύ ικανοποιημένος για την ανταπόκριση των προϊόντων του τυροκομείου του, που, όπως σημειώνει, διανέμονται μέσω αντιπροσώπων σε όλη τη χώρα, από την Αλεξανδρούπολη, μέχρι τη Σύρο. Περιμένει δε με ανυπομονησία τους ιθύνοντες του βραβείου Γκίνες, ώστε να σημειώσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ.
real.gr