Σχέδιο το οποίο µπορεί να περιλαµβάνει την επαναγορά ελληνικών κρατικών οµολόγων από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κάνει την εµφάνισή του σήμερα στα διεθνή µέσα ενηµέρωσης.
Όπως εξάλλου αποκάλυψε, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, η κυβέρνηση Μέρκελ σχεδιάζει να οριστικοποιήσει το πακέτο που θα ενισχύσει το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης και στο οποίο θα περιλαμβάνεται η «απάντηση» για το ελληνικό πρόβλημα, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ αυτή την εβδοµάδα έρχεται στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία της τρόικας για να εξετάσει την πορεία εφαρµογής του Μνηµονίου και θα συντάξει έκθεση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης.
Το συνολικό σχέδιο για την ευρωζώνη συζητείται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Βρυξέλλες µε επικεφαλής τη Γερµανία για να βρεθεί ολοκληρωµένη λύση στην κρίση που απειλεί το ευρώ, ενόψει της κρίσιµης έκτακτης Συνόδου Κορυφής που συγκαλείται στις 4 Φεβρουαρίου.
«Ανοιχτό» παραμένει την ίδια ώρα το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων. Σύμφωνα πάντως με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», πιο καλές πιθανότητες συγκεντρώνει η υιοθέτηση φόρμουλας αγοράς ελληνικού κρατικού χρέους με δάνειο από το Ταμείο Σταθερότητας στο πλαίσιο ενός «συνολικού πακέτου» σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, για το οποίο καλείται να λάβει αποφάσεις η Ε.Ε. τον ερχόμενο Μάρτιο.
Εμπνευστής του σχεδίου φέρεται ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι «θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και το σημαντικότερο δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές, αφού κανείς δεν θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του».
Βάσει του σχεδίου, το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει μυστικότητα, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές των ομολόγων εν όψει επαναγοράς. Σε περίπτωση που η διαδικασία στεφθεί από επιτυχία, λένε, οι δανειστές της Ελλάδας θα έχουν μετάσχει σε αναδιάρθρωση του χρέους της χωρίς να το έχουν καταλάβει.
Ωστόσο, την επαναγορά κρατικών οµολόγων από τους πιστωτές µέσω του EFSF δεν απέκλεισε ούτε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως είπε στο «Der Spiegel», οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα έπρεπε να κλείσουν τα µάτια σε µια τέτοια προοπτική και διευκρίνισε: «Παρότι θα ήταν λάθος να δηµιουργούµε ταµπού (να µη συζητάµε την επαναγορά χρεών από τιςαγορές), δεν µπορούσε να πιέζουµε πολύ και τις ισχυρές χώρες». Όπως τόνισε, για να δεχθούν βοήθεια οι πιο αδύναµες χώρες πρέπει να βελτιώσουν πρώτα τα δηµοσιονοµικά τους.
Οπως αναφέρει το Reuters, για να µπορέσει το EFSF να επαναγοράζει οµόλογα χωρών όπως η Ελλάδα από τους πιστωτές, πρέπει να ενισχυθεί οικονοµικά – κάτι που έχει υποστηρίξει και ο Γιούνκερ. Η ενίσχυση κρίνεται απαραίτητη επειδή, παρά το γεγονός ότι επισήµως το EFSF έχει σήµερα στη διάθεσή του κεφάλαια 440 δισ. ευρώ, µπορεί να διαθέσει µόνο 225 δισ. ευρώ για λόγους που άπτονται της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς του από τους διεθνείς οίκους – για να διατηρεί την υψηλότερη αξιολόγηση (ΑΑΑ).
www.epikaira.gr