p

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αγωνία για τους Έλληνες

Σε διαρκή επαφή με τις προξενικές αρχές στην Αίγυπτο βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης ελήφθη απόφαση για ενεργοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού όσων Ελλήνων το επιθυμούν.


Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, βρίσκονται σε ετοιμότητα αεροσκάφη, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστούν πρωτίστως οι συνθήκες για την ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων στα αεροδρόμια. «Για εμάς προέχει η ασφάλεια, τόνισε ο εκπρόσωπος, και συνέστησε στους Έλληνες της Αιγύπτου να παραμένουν στα σπίτια τους.

«Ο πανικός που υπάρχει στη χώρα δεν γίνεται από τους διαδηλωτές που ξεκίνησαν την επανάσταση. Το πλιάτσικο έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά «κακοποιά στοιχεία έχουν γεμίσει τον κόσμο, ενώ δεν υπάρχει αστυνομία να τους σταματήσει. Πήραμε το νόμο στα χέρια μας, με λοστούς, ξύλα και ό,τι άλλο διαθέτουμε, αλλά όχι όπλα... Δεν υπάρχει αστυνομία, δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει τίποτα..».

Σκηνικό αναρχίας και στην Αλεξάνδρεια. Για το λόγο αυτό, όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια Γιάννης Σιώκας, τέθηκε επίσημο αίτημα για επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν. «Δεν πιστεύω ότι η ένταση θα τελειώσει τόσο εύκολα, ο λαός θέλει να πέσει η κυβέρνηση και ο πρόεδρος. Προσωπικά δε νομίζω ότι ο Μπαραντέι αποτελεί εναλλακτική λύση».

Το Αιγυπτιακό μουσείο

Η χθεσινή νύχτα (Σάββατο προς Κυριακή) ήταν η πιο δύσκολη για τους κατοίκους του Καΐρου. Λεηλασίες σημειώθηκαν σε καταστήματα και σπίτια, ενώ τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, 1.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές Άμπου Ζααμπέλ εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό χάος στη χώρα.

Νωρίτερα, διαδηλωτές εισέβαλαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο και επιτέθηκαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Πληροφόρησης, καθώς και στην Κεντρική Τράπεζα στο Κάιρο. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα πλούσια προάστια του Καΐρου για να προστατεύσουν τις περιουσίες των κατοίκων.

Η πρώην διευθύντρια του Μουσείου κατήγγειλε τη λεηλασία ανεκτίμητων θησαυρών κατηγορώντας τους αστυνομικούς που είχαν αναλάβει τη φρούρηση. Όπως υποστήριξε, αφαιρέθηκαν αναντικατάστατα κομμάτια από τον όροφο του Τουταγχαμόν και υπέστησαν καταστροφές δύο μούμιες.

Ο αιγυπτιακός στρατός προωθήθηκε και στα τουριστικά θέρετρα Σαρμ Ελ Σάϊχ και Αλ Αρις, όπου μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει ήρεμη.
skai.gr