Από την ανάλυση προκύπτει, ότι για τη Κύπρο η καλύτερη επιλογή είναι η περιοχή 7 ενώ για την Ελλάδα οι περιοχές 1 ή 2. Στη συνέχεια, ακολουθεί η περιοχή 6. Οι περιοχές 3, 4 και 5 δεν “φαίνονται” πολύ “καθαρά” αλλά αξίζει να ερευνηθούν. Φυσικά υπάρχουν καί άλλες υποψήφιες περιοχές, οι οποίες όμως φαίνεται να έχουν μικρότερα κοιτάσματα.
Ιδανικές για εξόρυξη είναι οι περιοχές 8 και 9, αφού το βαθύτερο πηγάδι στερεύει όλα τα άλλα!
Σημειώνω, ότι στις αναπτυγμένες χώρες οι θέσεις τών κοιτασμάτων ανακοινώνονται δημόσια και είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια έστω και αν δεν έχει γίνει ακόμη σε αυτές εξόρυξη για γεωστρατηγικούς λόγους. Στην Ελλάδα υπάρχει η συνήθεια αυτά τα θέματα να συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες με μυστικούς χάρτες, τών οποίων η επιστημονική ακρίβεια δεν μπορεί να ελεγχθεί. Επόμενο είναι να προκύψουν σφάλματα και θα προκύψουν…
Update 20/1/2011
Το κοίτασμα Λεβιάθαν
Σχετικά πρόσφατα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου σε βάθος 5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας με το όνομα Λεβιάθαν. Οι έρευνες έγιναν και με τεχνικά προκληθέντα σεισμικά γεγονότα. Η εξόρυξη φυσικού αερίου αναμένεται να αρχίσει μετά από 5-6 χρόνια και γίνεται προσπάθεια να αρχίσει το ταχύτερο. Το ποσοστό κέρδους για το Ισραήλ είναι το λιγότερο 45%.
Η θέση του κοιτάσματος Λεβιάθαν, όπως και τών άλλων κοιτασμάτων στο χάρτη άνω δεξιά επιβεβαιώνουν όσα έχω αναφέρει παλαιότερα σχετικά με τη θέση σημαντικών κοιτασμάτων στη Μεσόγειο. Ειδικότερα αποδεικνύεται, ότι όσο πλησιάζουν οι έρευνες για φυσικό αέριο την περιοχή 7, το μέγεθος τών κοιτασμάτων αυξάνεται δραματικά.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν – κατά τη γνώμη μου – είναι τεράστιο, δέκα φορές τουλάχιστον μεγαλύτερο σε έκταση απο αυτό που έχει ανακοινώσει επίσημα το Ισραήλ και εκτείνεται εντός της Ελληνικής, Κυπριακής, Συριακής, Λιβανικής, Ισραηλιτικής, Αιγυπτιακής, Λιβυκής και Ιταλικής ΑΟΖ (παρατηρείστε τις ομοιότητες στις δύο παραπάνω φωτογραφίες).
Εξόρυξη – Συμμετοχή – Κέρδος
Σε γενικές γραμμές μια γεώτρηση σε μεγάλο βάθος στη γή π.χ. στο κέντρο της Μεσογείου (σημείο 9), όπου ο φλοιός της γής δεν είναι τόσο παχύς σε κάθε περίπτωση θα απέφερε κέρδος, αφού θα υπήρχε μεγαλύτερη σιγουριά για το αποτέλεσμα.Το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το βάθος και η προστασία του περιβάλλοντιος. Παρόλα αυτά η τεχνολογία έχει προχωρήσει και βάθη πάνω από 10 χιλιόμετρα είναι πλέον τεχνολογικά συζητήσιμα.
Μερικές φορές ο θόρυβος γίνεται για να γίνεται αφού υπο ορισμένες συνθήκες, εξόρυξη μπορεί να γίνει οπουδήποτε και με δεδομένη την επιτυχία…
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η επιλογή της καλύτερης τεχνολογίας εξόρυξης και το ποσοστό συμμετοχής κάθε κράτους στη κοινοπραξία, που θα αναλάβει την εξόρυξη.
Η Ελλάδα δικαιούται να έχει – όπως το Ισραήλ – ένα ελάχιστο αντίστοιχο με αυτό ποσοστό κέρδους π.χ. 45% στα δύο βασικά της και τεραστίων διαστάσεων κοιτάσματα. Η Κύπρος ίσως λίγο παραπάνω αφού τα κοιτάσματα στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση είναι πλουσιότερα και μεγαλύτερα.
Το τελευταίο που απομένει, είναι να ληφθεί υπόψη και η θέση των αγορών, την οποία όπως έχει αποδείξει λαμβάνει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση της Ελλάδας.
Αιγιαλίτιδα ζώνη και Ελληνική ΑΟΖ – Τεχνολογία και Περιβάλλον
Χάρτης ΑΟΖ της ΕλλάδαςΗ Ελλάδα σαν κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ, πρέπει να επεκτείνει τα σύνορά της (αιγιαλίτιδα ζώνη) στα 12 μίλια γύρω από κάθε της νησί και παράλληλα να ανακηρύξει το συντομότερο δυνατό την ΑΟΖ της (200 μίλια απο την αιγιαλίτιδα ζώνη).
Αυτό πρέπει να γίνει, ώστε η χώρα να προχωρήσει άμεσα στην άντληση φυσικού αερίου και πετρελαίου απο τα κοιτάσματα που υπάρχουν μέσα στην ΑΟΖ της ανεξαρτήτως θέσης και βάθους.
Στη φωτογραφία αριστερά είναι κάποιοι χάρτες ΑΟΖ, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Δεν έχω άποψη αν είναι σωστοί ή όχι. Με ένα καλό software υπολογίζεις τα πάντα και εύκολα…
Είναι εμφανές και στον πιό αδαή, ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ απο κάθε κράτος έχει σχέση με την εκμετάλλευση τών κοιτασμάτων, που υπάρχουν στη Μεσόγειο.
Το Καστελλόριζο, σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται ότι στερεί απο την Τουρκία ένα μεγάλο μέρος εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Μεσογείου.
Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως δείχνουν.
Περιβάλλον – ΜΚΟ (Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις)
Η σημερινή τεχνολογία γεωτρήσεων, όταν χρησιμοποιείται σωστά δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον.Για τα κοιτάσματα της Αγγλίας στη Βόρεια Θάλασσα, της Λιβύης – Αιγύπτου και Ισραήλ στη Μεσόγειο αλλά και το τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο, που χτίζει η Γαλλία μαζί μέ άλλα κράτη μέσα στη θάλασσα, δεν υπήρξαν αντιδράσεις απο πουθενά, ακόμη και από μη κυβερνητικές οργανώσεις τών οποίων ο ρόλος ύπαρξης και δράσης αρκετές φορές είναι αμφιλεγόμενος.
Προστασία του περιβάλλοντος δεν σημαίνει κατάργηση της ανάπτυξης αλλά ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και βελτίωση τών πάσης φύσης υπαρχόντων προτύπων, κανονισμών, μηχανισμών ελέγχου κλπ.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και αυτή μια παράμετρος που εμφανίζεται για να δικαιολογήσει κομψά ή άκομψα κατά καιρούς περίεργες πολιτικές αποφάσεις κυβερνήσεων.
Time is Money
Ο χρόνος είναι χρήμα και όσο καθυστερεί η Ελλάδα την ανακήρυξη της ΑΟΖ της χάνει πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ.Η Ελληνική κυβέρνηση άμα δεν μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία ΑΟΖ, ίσως πρέπει να μεταθέσει και να επεκτείνει το πρόβλημα ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ σε πρόβλημα ανακήρυξης της ΑΟΖ όλης της ΕΕ, αλλοιώς θα ήταν πιό παλληκαρίσιο να παραιτηθεί.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται τεχνολογικά απληροφόρητη, συνεχώς γελοιοποιείται ενώ η έλλειψη ικανών τεχνοκρατών είναι προφανής σε όλα τα πεδία, που αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη. Το κόστος των λανθασμένων επιλογών της για τον ελληνικό λαό προσαυξάνεται διαρκώς ενώ χάνεται δημιουργικός χρόνος.
Με αυτή την αποτυχημένη κυβέρνηση, όλα βαίνουν βραδέως ή προς τα πίσω. Αμφιβάλλω αν οι αγορές έχουν ελπίδα να πάρουν ποτέ πίσω τα λεφτά τους με τέτοιου επιπέδου συνομιλητές.
Για να επανέλθουμε στη σημασία της ταχείας εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου που είναι λίγο βαθύτερα από το αέριο, να θυμάστε ότι
το κοίτασμα μοιάζει με ένα “ποτήρι με νερό”, από το οποίο πίνει περισσότερο όποιος προλάβει πρώτος, όποιος ρουφάει με περισσότερα καλαμάκια και σε μεγαλύτερο βάθος. Oποιος αργήσει να πιεί ή τον εμποδίσουν να πιεί, μπορεί να μη προλάβει να πιεί καθόλου.
Οι αντιδράσεις τών μουσουλμανικών κρατών, το Ισραήλ και η ΕΕ
Καταρχήν το Ισραήλ δημιουργώντας ένα εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου στην Κύπρο λύνει το πρόβλημα της εμπόρευσής του, αφού με τη βοήθεια ενός στόλου LPG carriers εκ τών οποίων πολλά Ελληνικά θα μπορεί να το πουλάει όπου θέλει. Σε δεύτερη προτεραιότητά του φαίνεται ότι είναι η κατασκευή μιας γραμμής μεταφοράς RAW φυσικού αερίου παραγομένου απο αυτό – αργότερα πιθανόν και απο την Κύπρο – στην Ελλάδα με στόχο την πώλησή του στην ΕΕ. Αυτό όμως προυποθέτει τη δημιουργία Ελληνικής ΑΟΖ, μιας ΑΟΖ που θα έπρεπε ήδη να έχει καταρχήν ανακηρυχτεί από τη κυβέρνηση της Ελλάδας.Τα μουσουλμανικά κράτη με τη στρατιωτική κάλυψη του άξονα Ιράν – Τουρκίας ναί μεν δεν πρόκειται να εμποδίσουν την εξόρρυξη αερίου και πετρελαίου στη θέση 7 (βλέπετε προγούμενο χάρτη) απο το Ισραήλ αλλά εμποδίζουν την Ελλάδα να απεγκλωβιστεί απο την υπανάπτυξη παίζοντας στην ουσία το παιγνίδι όσων θέλουν την οικονομική της υποτέλεια λόγω φτώχειας, αναλφαβητισμού, πολιτισμικής αποσύνθεσης, οικονομικής αποδυνάμωσης κλπ. Το Ισραήλ θα πρέπει να πιέσει την Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ και σε χρόνο μηδέν, αφού κάτι τέτοιο θα το βάλει άμεσα στη σφαίρα της ΕΕ. Φυσικά και αυτό έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες όπως π.χ. τον υποβόσκοντα αντισημιτισμό κάποιων Ευρωπαίων, το γνωστό μουσουλμανικό φανατισμό και τη γενικότερη αμφισβήτηση, που ακόμη έχει η κρατική του υπόσταση απο τους γείτονές του.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζεί κάτι ανάλογο με το Ισραήλ στην πράξη απο τους Ευρωπαίους ομολόγους της, αν και αυτό γίνεται δύσκολα αντιληπτό. Το να ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ότι υποστηρίζουν την Ελλάδα όταν αυτό γίνεται μόνο με δάνεια είναι κάτι νέο στα γεωπολιτκά δεδομένα… H ανάπτυξη είναι το πάν, κάτι άγνωστο στη χώρα αυτή και δύσκολο να γίνει πρωτογενώς.
Μόνη λύση για να διατηρηθεί στη παρούσα μορφή η Ευρωζώνη είναι η δημιουργία κοινής οικονομικής, δημοσιονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Αν αυτό δεν αποφασισθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε το κάθε μέλος της Ευρώπης τών “φτωχών” πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.
Η Ελλάδα όσο και να τρέξει δεν μπορεί ποτέ να φτάσει σε ανταγωνιστικότητα τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι δεν έχει παραγωγή.
Ο ρυθμός ανάπτυξής της με τόσα χρέη θα παραμένει χαμηλότερα πάντα απο εκείνο της Γερμανίας και τών άλλων πλουσιοτέρων χωρών. Μόνη λύση είναι ή να ζεί κάθε χρόνο πιο φτωχά απο τον προγούμενο ή να κάνει ανάπτυξη με στρατηγικές επιλογές. Μια στρατηγική επιλογή είναι η εκμετάλλευση χωρίς εμπόδια πάσης φύσης του ορυκτού της πλούτου. Μια άλλη είναι η επιλογή και τοποθέτηση ικανών ανθρώπων στις πλέον νευραλγικές θέσεις. Ποιός θα την κανεi όμως, αυτοί που απέτυχαν; Δεν βλέπετε τι έγινε με το opengov, άνθρωποι χωρίς πτυχία έγιναν Γεν. Γραμματείς Υπουργείων! Οταν οι δανειστές δανείζουν στην Ελλάδα καταλαβαίνουν που τα δανείζουν ή ακούν μόνο έναν ατυχή Πρωθυπουργό να απαξιώνει την Ελλάδα στα διεθνή forum, την ηγεσία της οποίας στελεχώνει χωρίς στοιχειώδη αξιοκρατία και μη τηρώντας όσα διδάσκει η αρχαία ελληνική γραμματεία;
Τα μουσουλμανικά κράτη δεν επιθυμούν μια ισχυρή Ελλάδα ή ένα ισχυρό άξονα Ελλάδας – Ισραήλ στη Μεσόγειο, αφού η απορρόφηση αερίου και πετρελαίου απο το κέντρο της Μεσογείου ή το Ιόνιο (θέσεις 1,2, 8, 9) θα ελάττωνε, όπως πιθανόν να νομίζουν τα αποθέματά τους. Ετσι δικαιολογείται, η ύπαρξη ήδη τουρκικού στολίσκου στην Αλβανία και η ξαφνική έξοδος του “στόλου” του Ιράν στη Μεσόγειο μετά τη συμφωνία για έρευνες πετρελαίου Ισραήλ – Κύπρου στην ΑΟΖ Κύπρου. Πρόκειται ουσιαστικά για κρατική τρομοκρατική εκδήλωση (national terrorism under development), κάτι που δεν μπορεί να συνεχίζεται. H Νέα Τάξη πραγμάτων δεν μπορεί να ευνοεί κάθε μορφή βαρβαρότητας αλλοιώς θα γίνει σαν το Μαρμαρωμένο Βασιλιά.
Η απόφαση της Ελλάδας να κτίσει ένα εργοστάσιο καθαρισμού στον Αστακό δίπλα στη κορυφή τών κοιτασμάτων 1 και 2, ήταν όσον αφορά την τοποθεσία σωστή. Η επιλογή της συνεκμετάλλευσης αυτής της επένδυσης με μουσουλμάνους αποδείχτηκε λάθος. Το χαρτί τών μεταναστών που ζούν στην Ελλάδα, οι οποίοι επι το πλείστον είναι μουσουλμάνοι δεν αποδείχτηκε αρκετό για να σταθεροποιήσει μια τέτοια απόφαση. Οι μετανάστες στην Ελλάδα θα γίνουν τελικά όμηροι στα χέρια τών αγορών πετρελαίου αλλά και πολλών εξαγριωμένων Ελλήνων πολιτών. Ετσι, προέκυψε αναλογικά το θέμα της δημιουργίας ενός “φράχτη” ελέγχου συνόρων στην ΕΕ στην Ελλάδα (τελικά περιορίστηκε σε 12 χιλιόμετρα…) και στη Βουλγαρία. Ετσι προέκυψαν οι καταλήψεις ΑΕΙ απο μετανάστες και έπονται τα χειρότερα.
Στις ενέσεις “λησμονιάς” της ελληνικής κοινωνίας απο την ΑΟΖ και τα ελληνικά πετρέλαια εντάσσεται η επαναφορά στο πρόβλημα του “άβατου” τών ΑΕΙ μέσα απο το μεταναστευτικό και οι ατέρμονες σοβαροφανείς συζητήσεις επι παντός επιστητού, από ένα κόσμο ηλιθίων σε ένα διάκοσμο φτηνού θεάματος, σε αυτά που καταχρηστικά λέγονται στην Ελλάδα ΜΜΕ. Το “άβατο” θα μπορούσε να λυθεί άμεσα με τον ορισμό απο τα ΑΕΙ “άβατου” σε αποκλειστικούς χώρους των, που δεν υπάρχουν κτίρια και εγκαταστάσεις. Στα αγγλικά ΑΕΙ και στα Ιαπωνικά ΑΕΙ η είσοδος επιτρέπεται μόνο με ταυτότητες. Τα αμερικάνικα ΑΕΙ αστυνομεύονται κοκ.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που φαντάζονται κατά περίπτωση και εκ του ασφαλούς προβλήματα (π.χ. κάποιες υποστηρίζουν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν προβλήματα απο σεισμούς ξεχνώντας πόσα εργοστάσια σαν αυτά υπάρχουν στην Ιαπωνία ή ότι η Γαλλία με άλλα κράτη χτίζει μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο μέσα στη θάλασσα), στη πράξη εμποδίζουν κάθε φορά την Ελλάδα να βρεί το δρόμο της αποσυγχρονίζοντάς την.
Κάνει εντύπωση ότι αρκετές περιβαντολλλογικές οργανώσεις, που δε έχουν ιδέα απο υλικά, την τεχνολογία και εμπόρευσή τους π.χ. χρυσό, ουράνιο κλπ έχουν άποψη για τα θέματα αυτά, παράλληλα με άλλα παρεμφερή, ενώ δεν ασχολούνται επί έτη με άλλα “ταπεινότερα” περιβαντολλογικα θέματα, όπως η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση ή η μεταπώληση τών δικαιωμάτων ρύπων ή το βρώμικο φυσικό αέριο που καίει η ΔΕΗ. Αυτά τα θέματα αφορούν φυσικά και τη κυβέρνηση, που δυστυχώς είναι αποδεδειγμένα ανίκανη να αξιολογεί, να σκέπτεται και να πράττει. Αυτό επιβεβαιώνεται απο τη στρατιά συμβούλων που πληρώνει για να προστατεύουν τις αποφάσεις της. Αυτό επιβεβαιώνεται απο 1.5 δις ευρώ, που παραμένει ανεκμετάλλευτο για την έρευνα και ανάπτυξη.
Η εκμετάλλευση απο την Ελλάδα του φυσικού αερίου της καταρχήν και τών πετρελαίων της αργότερα θα έκανε τους Ελληνες πλουσιότερους, θα τους επέτρεπε να ζούν σαν Αραβες, μέσα στη χλιδή και χωρίς προβλήματα. Ουτε πρόβλημα συνταξιοδότησης θα είχαν ούτε φόρους θα πλήρωναν ούτε το μέλλον θα τους ανησυχούσε. Τώρα κάθε μέρα σκέπτονται το αύριο.
Με τις πρόδηλα οργανωμένες απο ξένα συμφέροντα, αντιδράσεις ιδιωτών, συνδικαλιστών και πολιτικών για διάφορα θέματα επι συνεχούς βάσης, το πρόβλημα της ΑΟΖ και η άντληση τών κοιτασμάτων, που ναι μεν είναι τεράστια αλλά όχι άπειρα, το όνειρο φαίνεται να χάνεται.
Παρόλα αυτά, το θέμα δεν πρόκειται να ξεχαστεί γιατί ο λαός ζεί στη φτώχεια και ψάχνει να βρεί διεξόδους.
Πρός το παρόν οι μόνοι κερδισμένοι φαίνεται ότι είναι το Ισραήλ και η Τουρκία, που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα της στα παράλια της στη Μαύρη Θάλασσα, στο Βόσπορο αλλά και στα νότια παράλιά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κουνηθεί χάρι σε μια κυβέρνηση, που καθυστερεί τις αποφάσεις συζητώντας απάπειρον με τους γείτονές της τα αυτονόητα.
Αν δεν ανακηρυχτεί Ελληνική ΑΟΖ εντός του μήνα θα προκύψει αυξανόμενο αντισημιτικό κύμα στην Ελλάδα. Ο υποβαλλόμενος φόβος απο την Τουρκία και η παραπληροφόρηση απο τα ΜΜΕ δεν θα είναι αρκετά για να το σταματήσουν. Αυτό θα είναι άδικο αλλά έτσι θα γίνει.
Το Ισραήλ πρέπει πλέον φανερά να υποστηρίξει την Ελλάδα και να ζητήσει απο την κυβέρνησή της να ανακηρύξει ΑΟΖ. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή. Μη χρονίσει και αυτό σαν την ονομασία της FYROM. Μια Τουρκία επίσης, που θα περιοριστεί σε έρευνες για πετρέλαιο μόνο στη Μαύρη Θάλασα θα ενισχύσει τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα αλλά και την ΕΕ, διότι όλοι θα βλέπουν αυτό που εξελίσσεται.
Η δημιουργία άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι μονόδρομος και θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Το αρχικό λάθος επιλογής δεν μπορεί να συνεχίζεται μέ ένα δεύτερο λάθος.
Ο Λεβιάθαν άναψε φωτιές, που θα αργήσουν να σβήσουν. H επιλογή του ονόματος Λεβιάθαν για το κοίτασμα είναι επιτυχημένη όπως και να το δείς.
http://em-pollution-gr.blogspot.com