p

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ψάχνεις για πάρκινγκ; Το κινητό σου σού δίνει τη λύση!

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι οδηγοί της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, της Τουλούζης, αντιμετωπίζουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση, που εντείνεται από τους στενούς της δρόμους και τις εξαιρετικά ελάχιστες θέσεις...
πάρκινγκ, με τη βοήθεια του κινητού τους, το οποίο εντοπίζει τις ελεύθερες θέσεις για λογαριασμό τους.

Η εφαρμογή λειτουργεί χάρη στην τεχνολογία της νεοσύστατης επιχείρησης Lyberta και του Εθνικού Κέντρου Μελέτης του Διαστήματος(CNES), της γαλλική διαστημικής υπηρεσίας που εδρεύει στην Τουλούζη.

Το σύστημα βασίζεται σε χιλιάδες αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί κάτω από τα πεζοδρόμια, οι οποίοι εντοπίζουν αλλαγές στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω τους και στέλνουν τα αποτελέσματα μέσω ενός κοινού ομοαξονικού καλωδίου.

Το CNES ανέπτυξε την τεχνολογία για στρατοσφαιρικά μπαλόνια με σκοπό τη χρήση τους για να εξερευνήσει τον πλανήτη Αφροδίτη. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό ακύρωσαν το πρόγραμμα στην Αφροδίτη, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να στραφούν στη μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους ψάχνοντας για μια θέση πάρκινγκ. Η γαλλική κυβέρνηση αποδίδει το 60% της αστικής μόλυνσης στην κίνηση των οχημάτων που ψάχνουν παρκάρισμα.

Οι 3.000 αισθητήρες, θαμμένοι σε απόσταση 9 εκατοστών το καθένα, μπορούν να εντοπίζουν ελεύθερες θέσεις σε απόσταση περίπου 300 μέτρων και στέλνουν σήμα στο δέκτη, που το κοινοποιεί στον οδηγό που χρησιμοποιεί την εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο.

Οι αρχές της Τουλούζης σχεδιάζουν μελλοντικά να εξάγουν συμπεράσματα από τους αισθητήρες για να αναλύσουν το πρότυπο της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του παρκαρίσματος και να εντοπίσουν τα αυτοκίνητα που παράνομα καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο για περισσότερες από 6 ώρες.

Το τελευταίο θα επιτρέψει την ευκολότερη έκδοση εισιτηρίων παρκαρίσματος στην πόλη. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Τουλούζης, θα βοηθήσει κυρίως την πόλη να ανακτήσει το 97% των 15.000 θέσεων πάρκινγκ που μονοπωλούνται από πολύωρα παράνομα παρκαρίσματα, τα οποία προκαλούν μόλυνση του αέρα και πονοκεφάλους στους πολίτες.