Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011
Παπανδρέου: Αν θέλετε ειρήνη σταματήστε τις υπερπτήσεις
Σε περίπτωση που η Τουρκία εννοεί ότι επιθυμεί την ειρήνη, τότε πρέπει να σταματήσουν οι υπερπτήσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην ετήσια σύσκεψη των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ.
"Στο ερώτημα ειρήνη ή σύγκρουση επιλέγουμε την ειρήνη. Έχει όμως τις προϋποθέσεις της", ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η εμπιστοσύνη δύσκολα χτίζεται και εύκολα χάνεται και φέρνοντας ως παράδειγμα τις υπερπτήσεις οκτών τουρκικών μαχητικών, προχθές, στο Φαρμακονήσι.
"Την παραμονή της άφιξής μου στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί με 150 κατοίκους. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία. Ποιο το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία;", διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. "Αυτές οι ενέργειες μπορεί να έχουν γίνει ρουτίνα για την Τουρκία, αλλά δεν έχουν γίνει για την Ελλάδα", υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια δίνει μια εντελώς διαφορετική εντύπωση στους Έλληνες από την εντύπωση της ειρηνικής συνεργασίας που προωθεί η κυβέρνηση του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Έστειλε επίσης μήνυμα και για το casus belli που έχει θέσει η Τουρκία για το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, σημειώνοντας πως στο σημερινό κόσμο δεν έχει θέση στη διπλωματία η απειλή πολέμου. "Η απειλή πολέμου δεν συνάδει με μια Τουρκία που θέλει μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της", τόνισε.
Επισήμανε ότι το συμφέρον της Τουρκίας και το συμφέρον της Ελλάδας επέβαλαν αυτή την αλλαγή, ζητώντας από τους Τούρκους πρέσβεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και αναφερόμενος και στις προσπάθειες της Ελλάδας που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κρίση που περνάει η Ευρώπη σήμερα είναι συγκυριακή, σημείωσε, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση αυτή και θα είναι τότε σε θέση να συζητήσει ευνοϊκότερα την ένταξη της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συμβάλουν ώστε οι δύο λαοί της Κύπρου να ζήσουν αρμονικά, ενώ σε ότι αφορά την υφαλοκρηπίδα επανέλαβε ότι αν δεν βρεθεί λύση θα είμαστε αναγκασμένοι να καταφύγουμε στο δικαστήριο της Χάγης.
Έκανε, τέλος, αναφορά και στα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τα οποία συζήτησε, όπως είπε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, και τόνισε ότι η συνεργασία στην καταπολέμηση του σύγχρονου αυτού εγκλήματος είναι αναγκαστική και για τις δύο χώρες.
cosmo.gr