Παρά τις σημερινές διαψεύσεις των Γ.Παπακωσταντίνου και Γ.Προβόπουλου η Ευρώπη και το ΔΝΤ ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για μερική-ανώδυνη αναδιάρθρωση με επαναγορά ομολόγων από το Ευρωπαικό Ταμείο Σταθερότητας.
Κάθε ημέρα που περνάει φαίνεται και πιο καθαρά πως ο τρόπος διευκόλυνσης της χώρας μας από το δυσβάσταχτο χρέος είναι η επαναγορά των ομολόγων, σε τιμές ''φθηνότερες'' μέχρι και 30%, πιθανότατα με χρήματα από το Ευρωπαικό Ταμείο Σταθερότητας.
Κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα οδηγήσει και σε αποκλιμάκωση των spreads, όταν θα ξαναβγούμε στις αγορές για δανεισμό.
Αποδεικνύεται λοιπόν πως ο Θ.Πάγκαλος κάτι ήξερε και κάποιες διαβεβαιώσεις είχε πάρει όταν πρώτος ανακίνησε το θέμα αυτό.
Σήμερα βέβαια ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» εκφράζει την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί και θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους δημιουργώντας και διατηρώντας για αρκετά χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%-6%, πετυχαίνοντας μεγάλες διαρθρωτικές τομές και αλλαγές που ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό ανάπτυξης της οικονομίας πάνω από 2%, αλλά και με την βοήθεια της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 110 δισ. και με πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών αποφάσεων που θα παρθούν.
Επίσης ο Γ.Παπακωσταντίνου υπογραμμίζει ότι η χώρα μας θα επανέλθει στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το ομόλογο της διασποράς, το οποίο θα εκδοθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες και θα απευθύνεται στους Έλληνες ομογενείς με απόδοση μικρότερη από το σημερινό επιτόκιο της αγοράς.
Κατηγορηματικά αντίθετος σε τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δηλώνει και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του , στο "Έθνος της Κυριακής" όπου τονίζει ότι ακόμη και η απλή συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ζημιώνει τον τόπο.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο η αναδιάρθρωση θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα άνοιγαν έναν νέο, μακροχρόνιο, κύκλο δυσπιστίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας." Θα ήταν το πολιτικό και οικονομικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλούμεθα να καταβάλλουμε σήμερα" υπογραμμίζει.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι "η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους μας θα ήταν θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια". "Καμία επιμήκυνση δεν θα μας απάλλασσε από το καθήκον να προχωρήσουμε με απόλυτη συνέπεια και ταχύ βηματισμό στο δρόμο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής" σημειώνει.