p

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Πόνος στη μέση; Πείτε "τέλος"

Εδώ και χρόνια, υποφέρετε από οσφυαλγία. Εναν έντονο πόνο στην οσφυϊκή χώρα που με το παραμικρό ξυπνάει και σας κάνει να σφαδάζετε. «Η μέση (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) αποτελείται από οστά (σπόνδυλοι), αρθρώσεις, μυς, συνδέσμους και δίσκους. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από βλάβη σε ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία.


Για παράδειγμα, ο σπασμός στους μυς της μέσης είναι ένα συχνό αίτιο πόνου» σας λέει ο γιατρός και εσείς αρχίζετε να δοκιμάζετε να απαλλαγείτε από αυτόν με διάφορες μεθόδους, ώσπου ο γιατρός σας λέει ότι η πάθηση πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά και μόνον!

Ο πόνος στην κατώτερη οσφυϊκή χώρα ή τα κάτω άκρα ανάμεσα σε άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ανάλογα με την έκταση της κήλης, είναι και τα συμπτώματα. Μπορεί να εκδηλωθεί μόνο πόνος στη μέση ή συνδυασμός με πόνο στο κάτω άκρο που ακτινοβολεί προς το πέλμα και περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητές σας.

Αν παραμεληθεί ή αν η ρήξη του δίσκου προκαλέσει οξεία (απότομη) πίεση, μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία στο κάτω άκρο ή ακόμη και διαταραχές στην αισθητικότητα του ποδιού, της περιοχής των γεννητικών οργάνων ή και διαταραχές της ούρησης και της αφόδευσης. Τα τελευταία τρία συμπτώματα αποτελούν μέρος της λεγόμενης ιππουριδικής συνδρομής, μιας κατάστασης που απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

«Η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης είχε παραδοσιακά στην αντίληψη του κόσμου τη “ρετσινιά” της βαριάς χειρουργικής, με πολλές επιπλοκές και κινδύνους, κάτι σαν αναγκαίο κακό δηλαδή» μας λέει ο ορθοπεδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης Νικόλαος Δ. Μπενάρδος, διευθυντής μικροεπεμβατικής χειρουργικής της Spine Clinic και επικεφαλής ομάδας ρομποτικής χειρουργικής του Διαγνωστικού και Θεραπευτιικού Κέντρου Υγεία.

- Η επιστήμη όμως έχει κάνει βήματα μπροστά και προτείνει πλέον λύσεις αναίμακτες και ανώδυνες;Ασφαλώς! Οι νέες ιατρικές τεχνολογίες και η σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση έχουν βρει ευρύτατο πεδίο εφαρμογής στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ίσως και λόγω του ότι οι παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές συχνά δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυναν. Νέες επαναστατικές, μικροεπεμβατικές μέθοδοι στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης μας λύνουν τα χέρια.

Ετσι, οι περισσότερες παθήσεις αντιμετωπίζονται ακίνδυνα και αναίμακτα μέσω πολύ μικρών τομών του δέρματος. Επανάσταση στον τομέα αυτόν έχει αποτελέσει η τεχνική της διαδερμικής ενδοσκοπικής απονεύρωσης, η οποία ενδείκνυται στις περισσότερες περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας και αφορά τον καυτηριασμό ενός νευρικού κλάδου που μεταφέρει το ερέθισμα του πόνου από τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει ο πόνος στη μέση, δηλαδή η οσφυαλγία και να αποτελέσει οριστική λύση.

Είναι μια τεχνική που στέφεται με απόλυτη επιτυχία, είναι απόλυτα ασφαλής για τον ασθενή (το συγκεκριμένο νεύρο βρίσκεται εκτός των ευαίσθητων περιοχών της σπονδυλικής στήλης και αδρανοποιώντας το ο ασθενής απαλλάσσεται μόνον από τον πόνο, χωρίς να του δημιουργεί κανένα άλλο πρόβλημα) και έχει αντικαταστήσει τις παλαιότερες τεχνικές, όπως ήταν η «τυφλή» μη ενδοσκοπική ανίχνευση νεύρου με ραδιοσυχνότητες που δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία.

Με το ενδοσκόπιο και με τον ασθενή χωρίς νάρκωση γίνεται άμεση αναγνώριση του νεύρου και στη συνέχεια πραγματοποιείται η αδρανοποίηση αυτού από απόλυτα εξειδικευμένο εργαλείο (bi-tip flextrode) που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το μικρό αυτό νεύρο.

Το συγκεκριμένο εργαλείο λειτουργεί μόνο διά του ενδοσκοπίου και υπό άμεση όραση σε εικόνα που μεταφέρεται σε οθόνη μέσα στο χειρουργείο και ο χειρουργός συλλαμβάνει με την ειδικά διαμορφωμένη λαβίδα του εργαλείου το νευρίδιο, το οποίο χωρίς καθόλου πόνο αδρανοποιεί. Η επέμβαση διαρκεί δεκαπέντε λεπτά και ο ασθενής άμεσα εξέρχεται του νοσοκομείου και επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητές του. Ο συνολικός χρόνος νοσηλείας είναι τρεις ώρες.

Λύνει προβλήματα κύφωσης και σκολίωσης
Η ενδοσκοπική απονεύρωση είναι μέθοδος που έχει επινοήσει ο πρόεδρος της παγκόσμιας μικροεπεμβατικής εταιρείας Dr. Antony Yeung, είναι ευρέως διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εκτός από τον χρόνιο πόνο στη μέση λύνει και τα προβλήματα του σπονδυλοαρθριτικού χρόνιου πόνου που δημιουργεί η κύφωση και η σκολίωση ενηλίκων.
Espressonews.gr