Σαραγλί, μπακλαβά και κανταΐφι με … τριαντάφυλλο θα κατασκευάσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, οι γυναίκες του Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βόιου, με στόχο να διοχετεύσουν τα εμπορεύματά τους στην αγορά, το προσεχές καλοκαίρι.
Οι πρώτες δοκιμές έγιναν τις γιορτές που μας πέρασαν, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Συνεταιρισμός δέχθηκε από την ευρύτερη περιοχή παραγγελίες για αρκετά ταψιά σιροπιαστά, αλλά και σοκολατάκια με τριαντάφυλλο.
«Η πρωτοτυπία για τη χρήση του τριαντάφυλλου στα γλυκά ξεκίνησε από την μπουγάτσα με τριαντάφυλλο, που παρασκευάζει εδώ και τέσσερις μήνες εταιρεία χειροποίητων προϊόντων ζύμης στην Κοζάνη» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Ξανθόπουλος. Ο ίδιος άλλωστε, μαζί με ακόμη 15 άτομα, άρχισαν να καλλιεργούν τριαντάφυλλα στη Νεάπολη Κοζάνης, σε μια προσπάθεια να στραφούν σε εναλλακτικές αγροτικές δράσεις, μετά τα αδιέξοδα του καπνού και των δημητριακών.
Χρειάστηκε ενθουσιασμός, μερικές επισκέψεις στη Βουλγαρία, όπου το τριαντάφυλλο καλλιεργείται ευρύτατα, αλλά και μαθήματα από Βούλγαρους καθηγητές στον τομέα της απόσταξης. Οι πρώτες καλλιέργειες ξεκίνησαν το 2005 και μετά τα τέσσερα χρόνια που απαιτούνται για την παραγωγή, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Ολόκληρη η περσινή παραγωγή ροδόνερου απορροφήθηκε από την αγορά της Κύπρου, ενώ αντίστοιχο ήταν και το ενδιαφέρον για το ροδέλαιο. Άλλωστε, ροδόνερο και ροδέλαιο χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική αλλά και τη μαγειρική.
Ο κατάλογος των προϊόντων που άρχισαν να παρασκευάζονται από τα τριαντάφυλλα είναι ευρύς και περιλαμβάνει γλυκό του κουταλιού, σοκολατάκια, καραμέλες, σαπούνια, μπουγάτσα και τώρα σιροπιαστά γλυκά.
«Είναι άλλο πράγμα να τις περιγράφω και άλλο να τις γεύεται κάποιος» λέει για τις νέες γεύσεις ο κ. Ξανθόπουλος, ενώ για την υποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες σημειώνει: «όταν διοργανώσαμε μια εκδήλωση, στην οποία θελήσαμε να προβάλλουμε το γλυκό του κουταλιού, υπήρξε αρχικά επιφυλακτικότητα. Μετά, όμως, την ομιλία ενός γιατρού για τα οφέλη του τριαντάφυλλου στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ο κόσμος έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον».
Επόμενοι στόχοι του Συνεταιρισμού είναι να προωθήσει τα προϊόντα με γεύση τριαντάφυλλου στο εμπόριο, αλλά και να επεκταθεί σε νέες καλλιέργειες, όπως αυτές της λεβάντας, του τσαγιού και της ρίγανης. «Ένα στρέμμα καλλιέργειας τριαντάφυλλου, μπορεί να αποδώσει τριπλάσιο εισόδημα από αντίστοιχη καλλιέργεια καλαμποκιού» τονίζει ο πρόεδρος και δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον.
Μέχρι τότε, προσκαλεί όλους, το ερχόμενο Σάββατο, σε εκδήλωση γευσιγνωσίας μπουγάτσας με τριαντάφυλλο και μπουγατσόπιτας, με πραλίνα τριαντάφυλλο, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Χειροποίητων Προϊόντων Ζύμης «Θωμάς», στην Κοζάνη.
zougla.gr