Πρεμιέρα σήμερα για την εφαρμογή της ενεργειακής πιστοποίησης των κτιρίων σε όλη τη χώρα, με στόχο την καταγραφή της «ενεργειακής τους ταυτότητας» (κατανάλωση ρεύματος, τρόποι και κόστος θέρμανσης κ.ά.) προκειμένου, αφενός μεν, να διαπιστωθεί η πραγματική τους αξία στην αγορά, αφετέρου δε, να τεθούν οι βάσεις για την ενεργειακή αναβάθμισή τους από τους ιδιοκτήτες που το επιθυμούν, μέσω των τρεχόντων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (π.χ. «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»).
Συγκεκριμένα, από αύριο Δευτέρα θα εκδίδεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για κάθε κτίριο που πωλείται (ολόκληρο) ανεξαρτήτως εμβαδού και για κάθε ενιαίο κτίριο άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων το οποίο μισθώνεται σε νέο ενοικιαστή (δεν ισχύει για τα υφιστάμενα συμβόλαια μίσθωσης που ανανεώνονται).
Τα μεμονωμένα διαμερίσματα (κατοικίες ή επαγγελματική στέγη) θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 9 Ιουλίου 2011, οπότε και θα είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού για κάθε νέα μίσθωση και αγοραπωλησία.
Κάθε ιδιοκτήτης που υποχρεούται ή επιθυμεί να εκδώσει το πιστοποιητικό για το ακίνητό του θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν διαπιστευμένο επιθεωρητή της περιοχής του, τον οποίο θα βρει στην ιστοσελίδα https://www.buildingcert.gr/inspectors/startValues.view.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μηχανικούς κάθε ειδικότητας (ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί κ.ά.), οι οποίοι, αφού παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, εντάχθηκαν στο μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων, Λεβήτων και Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Κλιματισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ηδη στο μητρώο περιλαμβάνονται 417 προσωρινοί επιθεωρητές, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται όσο προχωρά η διαδικασία αξιολόγησης των 6.000 αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η διαδικασία
Ο επιθεωρητής, μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, επισκέπτεται το ακίνητο και ελέγχει όλα τα σημαντικά στοιχεία που επηρεάζουν την ενεργειακή του συμπεριφορά (εμβαδόν, προσανατολισμός κτιρίου, ανοίγματα, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, εκπομπές ρύπων, σκίαση κ.ά.).
Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς για ένα τυπικό διαμέρισμα δεν θα διαρκεί περισσότερο από οκτώ ώρες.
Στη συνέχεια, ο μηχανικός εισάγει όλα τα δεδομένα σε ένα ειδικό λογισμικό και θα αποστέλλει τα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται αυτόματα και θα κατατάσσει κάθε ακίνητο σε μία από τις εννέα κατηγορίες ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρο είναι (Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η).
Η διασφάλιση της διαφάνειας επί της διαδικασίας είναι το μεγάλο «στοίχημα» για το ΥΠΕΚΑ, το οποίο σκέφτεται να εφαρμόσει το μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου οι μηχανικοί ελέγχονται ανά τρεις επιθεωρήσεις ακινήτων.
Αλλωστε, το λογισμικό που θα επεξεργάζεται τα στοιχεία για την έκδοση του πιστοποιητικού «αναγνωρίζει» τα λανθασμένα στοιχεία, ενώ έχει συσταθεί και ειδική ελεγκτική υπηρεσία με 80 υπαλλήλους για να παρακολουθεί την αξιοπιστία των μηχανικών.
Εάν εντοπιστούν παραβάσεις, θα υπάρξουν κυρώσεις για τον επιθεωρητή, ο οποίος αντιμετωπίζει χρηματικό πρόστιμο και μερική ή ολική διαγραφή από το μητρώο.
Κόστος
Η έκδοση του πιστοποιητικού επιβαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη, ο οποίος πληρώνει τον επιθεωρητή βάσει μιας συμφωνημένης τιμής που έχει καθοριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, για κάθε μονοκατοικία, η τελική δαπάνη ανέρχεται στο 1,85 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο κόστος τα 185 ευρώ, ενώ για τα μεμονωμένα διαμερίσματα ο επιθεωρητής πληρώνεται 2,46 ευρώ για κάθε τετραγωνικό, αλλά ισχύει η ελάχιστη αμοιβή στα 246 ευρώ.
Δηλαδή, αν η κατοικία είναι μικρότερη από 100 τετραγωνικά, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το ίδιο σαν να είχε σπίτι 100 τ.μ. Για μια πολυκατοικία (όλο το κτίριο), το κόστος είναι 1,23 ευρώ ανά τετραγωνικό και για κάθε άλλο κτίριο εκτός κατοικίας η επιθεώρηση κοστίζει 3,07 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος τα 369 ευρώ. Το κράτος δεν εισπράττει άμεσα κέρδη, αλλά αποκομίζει τα νόμιμα οφέλη από τον ΦΠΑ και τον Φόρο Επαγγελματία, εφόσον -φυσικά- εκδίδεται απόδειξη.
Δωρεάν μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό μόνο οι ιδιοκτήτες παλιών κτίριων με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», προκειμένου να αναβαθμίσουν την ενεργειακή συμπεριφορά του ακινήτου τους μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων κ.ά.
Οφελος για τους ιδιοκτήτες
Το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρει η ενεργειακή επιθεώρηση στους ιδιοκτήτες ακινήτου -ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργοβόρα κτίρια- είναι οι συστάσεις βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, οι οποίες θα αναφέρονται στο πιστοποιητικό.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τις προτάσεις του επιθεωρητή ώστε να «θωρακιστεί» το ακίνητο και να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος και ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των υαλοπινάκων, την αλλαγή του λέβητα, την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα κ.ά. και θα συνοδεύονται από τα πλήρη οικονομοτεχνικά στοιχεία σχετικά με το κόστος, τον χρόνο απόσβεσης και την εξοικονόμηση που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
real.gr