Όταν κάποιος δανείζει χρήματα, είναι πάντα καλό να έχει ένα "σχέδιο Β", σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Αυτό πρέπει να ισχύει και αν το ποσό είναι μερικές χιλιάδες δολάρια και πολύ δε περισσότερο, όταν πρόκειται για... ένα τρισεκατομμύριο και πρόκειται για το μέγεθος του χρέους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, αξίζει να αναρωτηθεί για το πρόγραμμα των Αμερικανών αξιωματούχων και στο "σχέδιο Β", σε περίπτωση που οι σχέσεις διαταραχθούν, σε ακραίο βαθμό.
Η Κίνα είναι, επισήμως, ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής των Ηνωμένων Πολιτειών, με περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε γραμμάτια.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη χρεωμένη αμερικανική αγορά.
Οι περισσότεροι ειδικοί τονίζουν ότι αν υπήρχαν ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσπαθούσε να πείσει τους Αμερικανούς να "αγοράσουν" περισσότερο από το χρέος των ΗΠΑ, με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την εξεύρεση "φιλικών" ξένων κυβερνήσεις, οι οποίες θα προβούν σε πρόσθετες αγορές.
Οι τράπεζες θα καλούνταν να αυξήσουν τις συμμετοχές τους στα δημόσια ταμεία, και ως έσχατο μέσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να κληθεί να καλύψει το κενό, αν και αυτό θα μπορούσε να ρισκάρεει τυχόν αποδυνάμωση του δολαρίου, που ήδη βρίσκεται σε ύφεση.
"Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει, ίσως, να καλέσει το λαό των ΗΠΑ να επενδύσει στο χρέος των ΗΠΑ", δήλωσε ο David Walker, πρώην γενικός ελεγκτής των ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής ομάδας υποστήριξης της ιδέας, να κληθεί η κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ και του δανεισμού.
Για να είμαστε σίγουροι, η ιδέα ότι η Κίνα θα πουλήσει ξαφνικά ΗΠΑ συμμετοχές του χρέους είναι σχεδόν αδιανόητο σε μερικούς.