p

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Πρεμιέρα με εκπτώσεις- ρεκόρ

Με το «καλημέρα» οι έμποροι ρίχνουν τις τιμές σε ποσοστά έως και 70%

Σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα θα κινηθούν οι χειμερινές εκπτώσεις που κάνουν πρεμιέρα σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Με το «καλημέρα» οι έμποροι ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων τους σε ποσοστά έως και 70%, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη βουτιά- κατά 40%- που καταγράφει ο τζίρος στο λιανεμπόριο, ο οποίος βρίσκεται σε πτωτική πορεία εδώ και τρία χρόνια.

Με τις γενναίες μειώσεις στις τιμές, μικροί και μεσαίοι έμποροι αλλά και μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν την περίοδο εκπτώσεων από τους γύρους προσφορών που «τρέχουν» πλέον σε σταθερή βάση.

Αλλωστε, και οι προσφορές που «έτρεξαν» από την αρχή του έτους κινήθηκαν σε υψηλά ποσοστά (μέχρι και 70%), καθώς οι έμποροι προσπάθησαν να «ζεστάνουν» την αγορά. Ανάλογος ήταν ο στόχος μεγάλων αλυσίδων και πολυκαταστημάτων, που προχώρησαν σε προκρατήσεις εμπορευμάτων έναντι προκαταβολής.

Δεν βρήκαν ανταπόκριση
Ομως, όπως επισημαίνουν οι έμποροι, η ανταπόκριση από τους καταναλωτές δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ η αγορά κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Ακόμη και σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, όπως είναι η Ερμού, πολλοί ήταν οι καταναλωτές που απλά στέκονταν μπροστά στη βιτρίνα διστάζοντας να κάνουν αγορές. Ανάλογη ήταν η εικόνα στα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν ήδη προαναγγείλει εκπτώσεις που θα φτάνουν μέχρι και το 70% σε όλα τα καταστήματά τους.

Με δεδομένη τη «χλιαρή» ανταπόκριση των καταναλωτών στις προσφορές των προηγούμενων ημερών, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται οι χειμερινές εκπτώσεις να σπάσουν όλα τα ρεκόρ, καθώς πολλοί έμποροι θα τοποθετήσουν σε υψηλά ποσοστά μεγάλο μέρος του εμπορεύματός τους, ενώ σχεδιάζουν παράλληλα σταδιακή κλιμάκωση των ποσοστών για να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Νέα πτώση και λουκέτα
Αλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των νοικοκυριών κινείται σε ιστορικό χαμηλό. Παράλληλα, οι έμποροι εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς προβλέπουν νέα βουτιά στον τζίρο αλλά και λουκέτα σε καταστήματα. Η πρόβλεψη αφορά τόσο μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες έχουν ήδη συρρικνώσει τα δίκτυά τους και αναμένεται να τα μειώσουν περαιτέρω εντός του έτους, όσο και μικρομεσαίους εμπόρους. Οι λιανέμποροι προβλέπουν ότι αρκετοί καταστηματάρχες ενδέχεται να βγουν εκτός αγοράς, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση που έχει ήδη αρχίσει να διαγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Οδηγίες προς καταναλωτές
Ενόψει των εκπτώσεων, οι εμπορικοί σύλλογοι επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση, και συστήνουν στους καταναλωτές να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να αγοράσουν ύστερα από έρευνα της αγοράς και να μην παρασύρονται από τη δημοσιοποίηση υψηλών ποσοστών εκπτώσεων.
nea.gr