Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011
ΑΣΙΑ: ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ¨ΚΑΘΑΡΗ" ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΛΙΡΟΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ
Το ινδικό κράτος σχεδιάζει να φιλοξενήσει στο Γκουτζαράτ την πρώτη εμπορική έκθεση σταθμών παλλιρροικής ενέργειας.
Η εταιρία Atlantis Resources θα εγκαταστήσει ένα παλλιροικό σταθμό στον κόλπο Kutch στην δυτική ακτή της Ινδίας, με την κατασκευή να ξεκινά στις αρχές του 2012.
Η εγκατάσταση θα μπορούσε να επεκταθεί για να παραδώσει πάνω από 200 MW.
Ο μεγαλύτερος παλιρροιακός σταθμός στον κόσμο, το La Rance στη Γαλλία, παράγει 240MW, ενώ η Νότια Κορέα σχεδιάζει αρκετές μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.
Για να διεκδικήσει τον τίτλο του "πρώτου" της Ασίας, το ινδικό έργο θα πρέπει να εξελιχθεί τόσο ώστε να φτάσει την λίμνη Sihwa , η οποία αποτελεί νοτιοκορεατικό παλιρροϊκό φράγμα υπό κατασκευή στη δυτική ακτή της χώρας.
Πρόσφατη μελέτη σκοπιμότητας της εταιρίας Atlantis στο Gujarat κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είχε καλό δυναμικό για την παλιρροιακή εκμετάλλευση.
"Περίπου δύο έτη και έξι μήνες πριν τρέξαμε μια παγκόσμια μελέτη για τις πηγές παλλιροικής ενέργειας και καταλήξαμε σε μερικά κατάλληλα σημεία για να κατασκευαστούν παλλιροικοί σταθμοί, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantis Tim Cornelius.
"Ένας από αυτούς ήταν στον Κόλπο του Kutch - και από τότε είχαμε θαυμάσια υποστήριξη από την κυβέρνηση, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση ότι το έργο προχωρά,"δήλωσε.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το κόστος του αρχικoύ 50MW σταθμού - που αποτελείται από 50 ανεμογεννήτριες ισχύος 1 MW - θα ανέλθει σε περίπου 150 εκατ. δολλάρια.
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα λάβει χώρα στο Γκουτζαράτ, αξιοποιώντας την βάση δεξιοτήτων της ακμάζουσας βιομηχανίας αιολικής ενέργειας της Ινδίας.
Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με την κατασκευή να αρχίζει στις αρχές του επόμενου έτους και την ολοκλήρωση μέχρι το 2013.
" Το Γκουτζαράτ έχει σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή στα ύδατα των ακτών του, και άρα η παλιρροϊκή ενέργεια αντιπροσωπεύει μια τεράστια ευκαιρία για εμάς», δήλωσε ο DJ Pandian, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γκουτζαράτ "ΔΕΗ".
Η Παλιρροϊκή ενέργεια είναι μια μικρή συμβολή στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και σε σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
www.topeiraxtiri.gr