p

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Μνημόνιο και στην τοπική Αυτοδιοίκηση

Μνημόνιο στους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς η κατάσταση σε αρκετούς από αυτούς είναι δραματική και δεν έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δήμοι χρωστάνε συνολικά 1,75 δισ. ευρώ στις τράπεζες και άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ προς τρίτους. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ζητά από τους δήμους να προβούν άμεσα σε απογραφή, με καταγραφή όλων των παγίων και αποτύπωση των υποχρεώσεων και απαιτήσεων από και προς τρίτους. Η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Για τους δήμους που θα χαρακτηριστούν υπερχρεωμένοι και μετά από αυτήν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξυγίανσης, η οποία ουσιαστικά θα μοιάζει πολύ με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα μας με την τρόικα. Κάθε υπερχρεωμένος δήμος θα υποχρεούται σε περιορισμό των επενδύσεων και των έργων στην περιοχή του, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει σταδιακά τα χρέη, ενώ θα τίθενται αυστηρά όρια για νέο μελλοντικό δανεισμό.

Ο πλέον υπερχρεωμένος δήμος αυτή τη στιγμή είναι του Πειραιά. Η κατάσταση στο μεγάλο λιμάνι είναι ιδιαίτερα άσχημη και ο νέος δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος προσανατολίζεται να ζητήσει έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά, καθώς αδυνατεί να πληρώσει μισθούς του επόμενου μήνα. Οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου Πειραιά αγγίζουν τα 193 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυξήθηκε κατά 8 εκατομμύρια ευρώ μόλις τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Αυτή τη στιγμή η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται με χρήματα που καταλήγουν στο ταμείο του δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και επαρκούν μόλις για το 60% των εργαζομένων!

Δεύτερος μεγαλύτερος δήμος με χρέη προς τις τράπεζες είναι ο δήμος της Αθήνας (το χρέος αγγίζει τα 130.000.000 ευρώ). Ακολουθούν οι δήμοι Ρόδου (62 εκατ. ευρώ), Αχαρνών (55,2 εκατ.), Αμαρουσίου (52,2 εκατ.), Φυλής (46,3 εκατ.), Θεσσαλονίκης (42,7 εκατ.) και Ασπροπύργου (41,7 εκατ.).
Espressonews.gr