p

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ασπίδα η βιταμίνη C κατά του…

Η βιταμίνη C συστήνεται πολύ συχνά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Μάλιστα το 1970 ο Linus Pauling, κάτοχος δύο βραβείων νόμπελ, πρότεινε ότι η βιταμίνη C μπορεί να θεραπεύσει και να προλάβει το κοινό κρυολόγημα.
Παρ’ όλα αυτά οι έρευνες που υποστηρίζουν αυτές τις συστάσεις είναι περιορισμένες. Ο πίνακας παρακάτω παρουσιάζει τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης C.
Πρόληψη του κοινού κρυολογήματος C
Δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στην εμφάνιση του κοινού κρυολογήματος, ούτε βελτίωση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ανθρώπους που ανέπτυξαν κρυολόγημα ενώ έπαιρναν βιταμίνη C. Παρατηρήθηκε όμως μια πολύ μικρή μείωση στη διάρκεια του κρυολογήματος (8% σε ενήλικες και 14% στα παιδιά).
Πρόληψη του κοινού κρυολογήματος (σε εξαιρετικές συνθήκες) Β
Έρευνες υποδεικνύουν πως η βιταμίνη C (250-1000mg) μείωσε τη πιθανότητα ανάπτυξης κρυολογήματος κατά 50% σε ανθρώπους που ζουν σε εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες, όπως στρατιώτες που βρέθηκαν σε ψυχρά περιβάλλοντα, καθώς και σε καταστάσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας όπως σκιέρ και μαραθωνοδρόμοι.
Θεραπεία του κοινού κρυολογήματος D
Πολλές έρευνες έχουν εξετάσει το αποτέλεσμα της λήψης βιταμίνης C μετά την εκδήλωση κρυολογήματος και δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο όφελος. Προς το παρόν τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη χρήση βιταμίνης C.
Σε περίπτωση που αποφασίσετε να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης C είναι σημαντικό να μη καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Πρόσληψη μικρότερη ή ίση με 1.000mg βιταμίνης C την ημέρα (αν είστε άνω των 18 ετών) είναι απίθανο να σας βλάψει. Μπορείτε όμως να λαμβάνετε όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεστε έχοντας έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Πέντε μερίδες την ημέρα από ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι πολύ πιθανό να παρέχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C.
Σημαντική σημείωση:
Οι δείκτες A, Β, C, D ή F αφορούν στην ποιότητα των επιστημονικών ερευνών που υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα μιας συγκεκριμένης θεραπείας για συγκεκριμένη πάθηση, πιο συγκεκριμένα: Α: Ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις, Β: Καλές επιστημονικές ενδείξεις, C: Όχι ξεκάθαρα ή αντικρουόμενα επιστημονικά συμπεράσματα, D: Έλλειψη κάποιας απόδειξης αποτελεσματικότητας, F: Ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ενάντια στη χρήση της συγκεκριμένης θεραπείας.

Πηγή: http://e-diaitologos.blogspot.com/