p

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Νέες απειλές για υποβάθμιση από τη Fitch

Νέες απειλές προς την Ελλάδα εκτοξέυει ο διεθνής οίκος Fitch Ratings. Σύμφωνα με τον οικο, προβλέπονται νέες υποβαθμίσεις του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

«Αν δεν αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011, τότε οι αξιολογήσεις τους θα μειωθούν περαιτέρω λόγω της απουσίας επιπρόσθετης χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ», δήλωσε σήμερα ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου.
Προέβλεψε δε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Η Fitch παραδέχεται πάντως ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ανώτερη των προσδοκιών.
Πέραν της Ελλάδας, ο οίκος εκτιμά ότι και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο περαιτέρω υποβαθμίσεων, ενώ εκφράζει ανησυχίες για νέα συρρίκνωση της πορτογαλικής οικονομίας φέτος.
Στα 50-60 δισ. ευρώ η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών
Η Fitch εκτιμά ακόμη ότι η εκπόνηση αξιόπιστου προγράμματος στην ευρωζώνη ύψους 50-60 δισ. ευρώ με στόχο την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων των ισπανικών τραπεζών θα λειτουργούσε θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
"Εάν το κόστος αναδιάρθρωσης κερδών διαμορφωνόταν αρκετά υψηλότερα από αυτό που έχουμε λάβει υπ' όψιν μας στην υφιστάμενη βαθμολογία, θα εξετάζαμε εκ νέου τη βαθμολογία", υπογράμμισε ο Ρίλεϊ σε συνέντευξη Τύπου.
"Εάν ανέλθει (το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης) στα 50-60 δισ. ευρώ και είναι αξιόπιστο, τότε κλείνει το θέμα των ισπανικών τραπεζών, ιδίως των αποταμιευτικών τραπεζών της χώρας, πιστεύω ότι πρόκειται για άκρως θετική εξέλιξη", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τον Ιούλιο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτίμησε το κόστος αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων στον ισπανικό τραπεζικό τομέα στα 23 δισ. ευρώ, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η αξιολόγηση αυτή υπολειπόταν της γενικής αντίληψης στην αγορά.