Μέχρι σήμερα μελέτες είχαν δείξει ότι όταν κάποιος ξημεροβραδιάζεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, ίσως έχει κατάθλιψη. Τώρα, ειδικοί από την Ελβετία επισημαίνουν πως όταν κάποιος αρνείται να μπει στο Internet, τότε και αυτός κινδυνεύει από κατάθλιψη.
Οι ερευνητές από το Ίδρυμα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής τουΠανεπιστημίου της Λοζάννης, διευκρίνισαν πως δεν πρέπει να ενοχοποιηθεί το ίδιο το Ίντερνετ για την ψυχική κατάσταση των νέων, καθώςβρέθηκαν έφηβοι οι οποίοι δεν περνούσαν καθόλου ώρα στον υπολογιστή τους καιπαρόλα αυτά εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ελβετοί ειδικοί τόνισαν ότι τόσο η πολύ συχνή χρήση του διαδικτύου, όσο καιη πολύ αραιή μέχρι μηδαμινή, μπορεί απλώς να δείξει ότι ένας έφηβος περνάει μιαδύσκολη φάση και κινδυνεύει με κατάθλιψη.
Οι ερευνητές μελέτησαν 7.200 άτομα ηλικίας 16 έως 20 ετών καταμετρώντας πόση ώρα είναι στο Internet, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ.
Όσοι νέοι βρίσκονταν online περισσότερες από δύο ώρεςτην μέρα, θεωρήθηκαν συχνοί χρήστες, ενώ όσοι συνδέονταν στο διαδίκτυο λιγότερο από δύο ώρες ημερησίως, θεωρήθηκαν κανονικοί χρήστες.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι νέοι ανήκαν στην ομάδα των«κολλημένων» χρηστών, αλλά και όσοι δεν συνδέονταν σχεδόν ποτέ, ήταν πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Ειδικότερα όσον αφορά τα αγόρια τακτικούς χρήστες ή μη χρήστες, είχαν περίπου35% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μείζονα καταθλιπτικά συμπτώματα,σε σχέση με τους κοινούς χρήστες.
Στα κορίτσια, η πολύ συχνή χρήση εμφανίζεται να αποτελεί ακόμα πιο σαφή δείκτη κατάθλιψης, καθώς όσες ήταν πιο φανατικέςχρήστες είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης, ενώ όσες δενχρησιμοποιούσαν καθόλου ή πολύ αραιά το διαδίκτυο, ήταν 46% πιθανότερο ναέχουν κατάθλιψη, σε σχέση με τα κορίτσια που έκαναν κανονική χρήση τουΊντερνετ. Τα παραπάνω ευρήματα ισχύουν ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδηματων νέων ή από άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τόσο η πολύ συχνή, όσο καιη πολύ αραιή χρήση του διαδικτύου δείχνουν εξίσου ότι οι νέοι βρίσκονται προ κατάθλιψης. Μια εξήγηση είναι ότι, εφόσον, στην εποχή τουFacebook, οι περισσότεροι έφηβοι μπαίνουν στο διαδίκτυο για να συνδεθούν μετους φίλους τους, όσοι δεν το κάνουν, είναι πιο απομονωμένοι κοινωνικά καιψυχικά από τους γύρω τους.
Από την άλλη, για λόγους που δεν έγιναν σαφείς, η έντονη χρήση τουΊντερνετ, όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες, σχετίζεται με νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα των νέων, χωρίς να είναι πάντα σαφές πιο από τα δύοπροηγείται: τα συμπτώματα κατάθλιψης ή το online κόλλημα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.
ΤΑ ΝΕΑ