p

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Δεν υπάρχει ζωή στον Kepler 10b»

Η θερµοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη φτάνει τους 1.300 °C
Κάθε φορά πουένας νέος πλανήτης ανακαλύπτεται, η διαδικασία που ακολουθείται είναι λίγο - πολύ γνωστή: οι επιστήµονες, δικαίως, θριαµβολογούν και τα σενάρια περί εξωγήινης ζωής οργιάζουν. Υστερα όµως από λεπτοµερείς µελέτες στους 500 πλανήτες που έχουν µέχρι σήµερα ανακαλυφθεί, φαίνεται πως τελικά οι άνθρωποι είναι µόνοι στο Σύµπαν.
Καµία ελπίδα δεν δίνει ο Χάουαρντ Σµιθ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ, στην ύπαρξη εξωγήινων, στηρίζοντας την άποψή του στις ακατάλληλες – έως και εχθρικές – συνθήκες, οι οποίες καθιστούν απαγορευτικό οποιοδήποτε ίχνος ζωής. «Ανακαλύψαµε ότι οι περισσότεροι πλανήτες εκτός από τη Γη, αλλά και τα ηλιακά συστήµατα είναι µακράν πολύ διαφορετικά από τα δικά µας. Είναι πολύ αφιλόξενα για µια µορφή ζωής όπως εµείς τη γνωρίζουµε», επισηµαίνει στους «Sunday Times».

Πριν από δύο εβδοµάδες, η NASA ανακοίνωσε µε ενθουσιασµό τον εντοπισµό ενός νέου πλανήτη, ο οποίος φέρει εξαιρετική οµοιότητα µε τη Γη. Πραγµατικά, ο πλανήτης Kepler 10b έχει διάµετρο 1,4 φορές όσο η Γη και απέχει από αυτήν 560 έτη φωτός. Οι επιστήµονες της NASA ήταν ενθουσιασµένοι. «Η ανακάλυψη του Kepler 10b, ενός γνήσιου βραχώδους κόσµου, είναι πραγµατικά ορόσηµο όσον αφορά την ανακάλυψη πλανητών παρόµοιων µε τον δικό µας», έλεγε τότε ο Ντάγκλας Χάντγκινς από τη NASA. Αλλοι, όπως ο Τζέοφ Μάρσι από το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας, προχώρησαν ακόµη περισσότερο, περιγράφοντας τον Kepler 10b ως γέφυρα ανάµεσα στους πλανήτες από γιγάντιες αέριες µάζες που έχουν ανακαλυφθεί µέχρι σήµερα και τη Γη.

Καθώς φαίνεται όµως, όλο το βάρος των επιστηµόνων δόθηκε στην επιφανειακή µόνο οµοιότητα, θέτοντας σε δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη µοίρα άλλους σηµαντικούς παράγοντες. Οπως παρατηρεί ο Σµιθ, ο συγκεκριµένος πλανήτης απέχει µόλις τρία χλµ. από τον ήλιο του. Τι ακριβώς σηµαίνει αυτό; Οτι ο Kepler 10b βράζει στους περίπου 1.300°C κι εποµένως οποιαδήποτε µορφή ζωής θα ήταν αδύνατο να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες.
nea.gr