p

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Κύκλωμα κυττάρων αποφασίζει αν «βλέπουμε» φίλο ή εχθρό

 Πώς αποφασίζει ένα ποντίκι αν θα επιτεθεί σε έναν εισβολέα ή θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει μαζί του...
; Την απόφαση φαίνεται ότι λαμβάνει ένα κύκλωμα κυττάρων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, τα οποίο υπάρχει πιθανότατα και στον άνθρωπο, εκτιμούν Αμερικανοί νευροεπιστήμονες.
Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ήταν γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι συνδέεται με την επιθετικότητα, μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρχε η τεχνολογία για τον εντοπισμό συγκεκριμένων κυκλωμάτων ή νευρώνων.
Νέες τεχνικές αποκαλύπτουν τώρα ότι ορισμένοι νευρώνες στον μεσοκοιλιακό υποθάλαμο ενεργοποιούνται τόσο στη διάρκεια των διενέξεων, όσο και στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
Ο μηχανισμός λειτουργίας του κυκλώματος παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νευρώνες αυτοί εξελίχθηκαν ώστε να διακρίνουν πότε ένας ξένος είναι απειλητικός, και πότε είναι κατάλληλος σύντροφος.
Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, όπου δημοσιεύεται η μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας μελέτησαν τη νευρολογική βάση της επιθετικότητας με τέσσερις σύγχρονες τεχνικές: μόρια που φθορίζουν όταν ενεργοποιούνται μεμονωμένοι νευρώνες, εμφυτευμένα ηλεκτρόδια που διεγείρουν νευρώνες, απενεργοποίηση γονιδίων και γενετική τροποποίηση έτσι ώστε να νευρικά κύτταρα να διεγείρονται τεχνητά από το φως.
Τα πειράματα έδειξαν ότι τα περισσότερα κύτταρα του μεσοκοιλιακού υποθάλαμου είναι εξειδικευμένα και ενεργοποιούνται είτε στους καβγάδες μεταξύ των ποντικών είτε στη διάρκεια του σεξ.
Βρέθηκαν όμως και λίγοι νευρώνες που ενεργοποιούνται και στις δύο αυτές πράξεις, οι οποίες θα νόμιζε κανείς ότι έχουν αντιδιαμετρικά αντίθετο χαρακτήρα.
Όταν το κύκλωμα ενεργοποιήθηκε με τεχνητό τρόπο, τα αρσενικά ποντίκια έστηναν αμέσως καβγά όχι μόνο με άλλα αρσενικά που δεν γνώριζαν, αλλά και με οποιοδήποτε θηλυκό, ή ακόμα και με αναισθητοποιημένα ποντίκια και... γάντια εργαστηρίου.
Τα πειράματα έδειξαν ότι η ενεργοποίηση του κυκλώματος έκανε τα αρσενικά να επιτίθενται στα θηλυκά, εκτός αν η σεξουαλική πράξη είχε ήδη αρχίσει, οπότε δεν εκδηλωνόταν επιθετική συμπεριφορά. Πριν ή μετά το σεξ, όμως, τα θηλυκά είχαν την ίδια αντιμετώπιση που θα είχε οποιοσδήποτε αρσενικός εισβολέας.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο νευρικό κύκλωμα καταστέλλει είτε την επιθετικότητα είτε την σεξουαλική ορμή ανάλογα με τις περιστάσεις. Πιθανότατα υπάρχουν νευρώνες που διεγείρονται από το σεξ και καταστέλλουν την τάση για επίθεση εναντίον ενός ξένου υλικού.
Ο Δρ Ντέβιντ Άντερσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, προχωρά μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα: δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει διαταραχή του κυκλώματος σε ορισμένους βιαστές, στους οποίους η επιθετικότητα και η σεξουαλική επιθυμία δεν διαχωρίζονται με φυσιολογικό τρόπο.













http://www.planitikos.com/2011/02/blog-post_4870.html