p

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κομμάτια και θρύψαλα

Αν η έκλειψη του ηλίου την Τρίτη μαύρισε για λίγη ώρα τον πλανήτη, στην Ελλάδα η μαυρίλα είναι μόνιμη και έχει να κάνει με την οικονομία.


Τίποτε δεν πάει καλά, επτά μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου που δήθεν θα μας έσωζε από το χάος. Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση το χάος έχει πολλά… χρώματα. Όταν είναι πράσινο χάος ο κ. Παπανδρέου το αγνοεί και περί άλλων τυρβάζει. Όταν έχει άλλο χρώμα τότε οι λαλίστατοι του ΠΑΣΟΚ βρίσκουν γρήγορα τους ενόχους. Αλλά για να καταλάβουμε καλά. Το Μνημόνιο και τα μέτρα δεν ελήφθησαν με στόχο να ηρεμήσουν οι αγορές, να πέσουν τα spreads, να μπορέσει κάποια στιγμή να βγει η Ελλάδα να δανειστεί με ικανοποιητικά επιτόκια; Διότι αν μ’ αυτά τα μέτρα και αυτές τις θυσίες έχουμε φτάσει στην πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, τότε προς τι η Τρόϊκα; Τι παραπάνω θα γινόταν δηλαδή και πώς αντιδρά η κυβέρνηση σ’ αυτό το μπαράζ ομαδικών επιθέσεων κατά την ελληνικής οικονομίας.

Οι γκουρού των αγορών και οι διαχειριστές κεφαλαίων επιμένουν ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αναγκαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση, δηλαδή σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Επομένως, οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνε χαμένες.

Το χρηματιστήριο, βυθίζεται όλο και περισσότερο και σήμερα έκανε ιστορικό χαμηλό 13 ετών. Από το 1997 είχε να δει το γενικό δείκτη κοντά στις 1.370 μονάδες. Εγκλωβισμένο στη δίνη της ελληνικής οικονομίας και στα σοβαρά αλλά προς το παρόν συγκαλυμμένα προβλήματα των τραπεζών, σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο. Περί τα 150 δις ευρώ έχουν χαθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Η κεφαλαιοποίηση μόνο των είκοσι μεγαλύτερων εταιρειών φθάνει τα 47 δισ. ευρώ και συνολικά τα 54 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι σημερινές τιμές δείχνουν ότι οι 150-200 εταιρείες αξίζουν μόλις 6 δισ. ευρώ

Τα spreads κοντά στις 1.000 μονάδες, δείγμα ότι οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται και περιμένουν απλά να επιβεβαιωθεί το σενάριο της χρεοκοπίας. Αν δηλαδή η Ελλάδα έβγαινε να δανειστεί θα έπαιρνε χρήματα με επιτόκια στο 13%. Όμως, η Royal Bank of Scotland διαπίστωνε ότι δεν είναι εφικτή «καμία επιστροφή» της χώρας στις αγορές πλην αυτής των έντοκων γραμματίων.
Η ανάλυση του οίκου για την χρηματοδότηση κρατών- τραπεζών στην Ευρώπη τονίζει ότι δεν αναμένει επιστροφή της Ελλάδος, όχι μόνο για το 2011, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας είναι ανοικτό, παρά τη στήριξη της Ελλάδας με τα 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ.
Οι χώρες της ευρω-περιφέρειας αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με τους προϋπολογισμούς τους, είπε την Τετάρτη, σε ομιλία του σε συνέδριο της Confederation of Norwegian Enterprise, στο Όσλο, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον».

Επομένως, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας φαντάζει τόσο κοντινό όσο ποτέ. Τα σενάρια πολλά αλλά καταλήγουν στο ίδιο σημείο. Είτε θα πάμε σε νέο δανεισμό με επαχθείς όρους για πολλά χρόνια είτε θα βγούμε άμεσα από την ευρωζώνη, θα κάνουμε υποτίμηση και θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Με ότι και όποιους έχουν απομείνει από το οικονομικό τσουνάμι.

Ο κ. Παπανδρέου από την άλλη, σε ομιλίες του υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις του απέτρεψε την χρεοκοπία. Ποιος έχει δίκιο; Ο πρωθυπουργός για τον οποίον παντού τραγουδάνε «ο Γιώργος είναι πονηρός κι αυτά που λέει μην τα τρως» ή οι αγορές που στοιχηματίζουν στην πτώχευση; Διότι πλέον ακόμη και τα στοιχήματα που βάζουν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, δεν δίνουν και καλές αποδόσεις καθώς οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.

Και μέσα σ’ όλα αυτά η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι δραματική. Η Πορτογαλία βγήκε να δανειστεί και τελικά πήρε 500 εκατ. με επιτόκιο 3,68%, υψηλότατο για τα δεδομένα της χώρας. Και μέσα στους επόμενους μήνες μαζί με την Ισπανία θα πρέπει να δανειστεί 400 δις ευρώ. Αραγε με τι επιτόκιο; Και μήπως πάμε σε ντόμινο κρίσης που θα φέρει την Ευρώπη ένα βήμα πριν τη διάλυση;
Όλα μαύρα, λίγες ημέρες από την έναρξη της νέας χρονιάς. Τι περιμένει η κυβέρνηση για να ομολογήσει την αποτυχία της; Και μήπως η κατάσταση της οικονομίας φέρνει πιο κοντά τις κάλπες και κάνει πιο δυνατά τα σενάρια για εκλογές στις 3 Απριλίου;

Τα μαύρα σύννεφα έχουν βαρύνει εξαιρετικά την ατμόσφαιρα και θεωρείται δεδομένο πλέον ότι θα οδηγήσουν σε καταιγίδα.

Και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι τον… σταυρό της και περιμένει. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, περιμένει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για να δει πώς θα μας αντιμετωπίσουν οι αγορές και μετά να λάβει τις αποφάσεις της. Και δυστυχώς το πιο τραγικό λάθος είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της χρεοκοπημένης οικονομίας. Με τεχνάσματα τύπου ευρωομόλογο, ή εκρήξεις Πάγκαλου νομίζει ότι θα περάσει στην κοινωνία τη χρεοκοπία χωρίς αντιδράσεις;

Όλοι ελπίζουν σ’ αυτή τη χώρα όταν το μαύρο πέπλο που έχει σκεπάσει τη χώρα κάποια στιγμή θα φύγει προς όφελος των πολιτών. Όμως την ίδια στιγμή πιστεύουν περισσότερο από ποτέ ότι οι θυσίες τους πήγαν στον Πίθο των Δαναϊδων. Ή μάλλον στην αδηφάγα πολιτική του ΠΑΣΟΚ που μέσα σε λίγους μήνες έχει αφήσει συντρίμμια παντού.
source:antinews.gr