p

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος Ανοιχτά υπέρ του λαού ο στρατός, απορρίπτει τη χρήση βίας

Δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον των πολιτών ανακοίνωσε η ηγεσία του στρατού της Αιγύπτου, εν όψει της μεγάλης «πορείας του ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων, που προγραμματίζεται για αύριο Τρίτη. «Η παρουσία του στρατού στους δρόμους είναι για το δικό σας καλό και για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά σας. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στη χρήση βίας κατά του αιγυπτιακού λαού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Την ίδια στιγμή θέσεις μάχης πήρε πάλι η αστυνομία, η οποία μετά την απόσυρσή της την Παρασκευή, ανέλαβε τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την αποτροπή εγκλημάτων, ωστόσο δεν ασχολείται με τις διαδηλώσεις των πολιτών κατά του καθεστώτος. Αισθανόμενος τον κλοιό να σφίγγει γύρω του, ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ όρκισε νέα κυβέρνηση και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όμως χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στους δρόμους του Καίρου και άλλων πόλεων αξιώνοντας την απομάκρυνσή του από την εξουσία.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ισχύει και σήμερα, όμως όπως και τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει ανεφάρμοστο. Τους 138 έφθασαν οι νεκροί, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες αναφέρουν ιατρικές πηγές. Σκηνές χάους διαδραματίστηκαν και στο διεθνές αεροδρόμιο του Καίρου με χιλιάδες ξένους τουρίστες να προσπαθούν να πάρουν μία πτήση που θα τους μετέφερε μακριά από την Αίγυπτο και δεκάδες κυβερνήσεις να στέλνουν πτήσεις τσάρτερ προκειμένου να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πολίτες τους από τη χώρα. Ήδη οι πρώτοι Αμερικανοί και οι Βρετανοί πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα στην Αίγυπτο.

Αρνούμενοι να αποδεχθούν τις πολιτικές εξελίξεις, οι Αιγύπτιοι προετοιμάζονται για την αυριανή ογκώδη πορεία διαμαρτυρίας του «ενός εκατομμυρίου ανθρώπων» ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ενώ γενική απεργία προκηρύχθηκε και αύριο. «Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν και οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών» φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στο διορισμό του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σουλεϊμάν στο αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή συνασπισμός της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, στηρίζει τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, ο Άλι Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι ο αδελφός του δεν έχει ακόμη προσεγγιστεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το καθεστώς της Αιγύπτου μία «ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία» ενώ η Βρετανία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας ότι η καταστολή των διαδηλώσεων θα έχει «άσχημη κατάληξη».

Παράλληλα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το χάος που επικρατεί στην Αίγυπτο και να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας. «Είναι αλήθεια ότι σε καταστάσεις χάους, ένας οργανωμένος ισλαμιστικός φορέας μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο μιας χώρας. Έχει συμβεί στο Ιράν και αλλού» δήλωσε.



source:tovima.gr