p

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Στα πρόθυρα εμφυλίου με εντολή Καντάφι

Αμετακίνητος και αποφασισμένος να πνίξει στο αίμα την εξέγερση εμφανίστηκε χθες ο Μουαμάρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του και τους κάλεσε
«να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν τη Λιβύη», σύμφωνα με τις εικόνες που προέβαλε απευθείας η τηλεόραση.

Όπως είπε, «όλες οι αποθήκες όπλων θα ανοίξουν για να εξοπλιστεί όλος ο λαός».

Ο ηγέτης της Λιβύης είπε προς τους «εχθρούς» της χώρας, όπως αποκαλεί τους διαδηλωτές, ότι «θα πολεμήσουμε αν το θέλουν. Θα πολεμήσουμε και θα τους νικήσουμε».

Τελευταία ευκαιρία για διαπραγματεύσεις το Σάββατο

Την ίδια στιγμή που ο Μουαμάρ Καντάφι δήλωνε αμετακίνητος στις απόψεις του, ένας από τους γιους του εμφανίσθηκε περισσότερο διαλλακτικός και τόνισε με δηλώσεις του στην αγγλική γλώσσα, απευθυνόμενους αποκλειστικά προς ξένους δημοσιογράφους, ότι "οι κυβερνητικές δυνάμεις υπερισχύουν" στην αναμέτρησή τους με τους εξεγερμένους στη δυτική Λιβύη προϊδεάζοντας, συγχρόνως, ότι "το Σάββατο μπορεί να προκύψει μία "διαπραγματεύσιμη εκεχειρία" πυρός.

Συγκεκριμένα, ο Σαΐφ αλ Ισλαμ Καντάφι παραδέχθηκε ότι "οι κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πόλη Ζαουΐγια και στο λιμάνι Μισράτα".

"Έχουμε, όμως, να κάνουμε με τρομοκράτες. Ο στρατός αποφάσισε πάντως να μην επιτίθεται στους τρομοκράτες, δημιουργώντας τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις, που θα διεξαχθούν ειρηνικά το Σάββατο", πρόσθεσε.


Δείτε το διάγγελμα Καντάφι:

Επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς από την Ε.Ε.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή στην επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής, καθώς και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα ή την Τρίτη".

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια άτομα θα περιλαμβάνονται στην λίστα που θα υποστεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τα 27 κράτη μέλη αποφάσισαν επίσης να επιβάλουν εμπάργκο όπλων και υλικού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.

Κυρώσεις και από τις ΗΠΑ

Ανάλογα με την Ευρωπαϊκή Ένωση έπραξε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογράφοντας διάταγμα με το οποίο “παγώνουν” περιουσιακά στοιχεία και συναλλαγές που σχετίζονται με τη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Όπως μάλιστα διευκρινίσθηκε, “οι εν λόγω κυρώσεις έχουν ως στόχο την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι ενώ προστατεύουν εκείνους τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύη”.

Το ενδεχόμενο των κυρώσεων εξετάζει ο ΟΗΕ

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε το βράδυ της Παρασκευής έκκληση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, "να περάσει γρήγορα στη δράση, αναφορικά με μία προεκτεινόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της λιβυκής ηγεσίας, ώστε να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, σε όλη τη χώρα. Έφτασε η ώρα το Συμβούλιο Ασφάλειας να αναλάβει δράση", όπως τονίστηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. "Οι ώρες κι οι ημέρες που έρχονται, θα είναι αποφασιστικές για τον λαό της Λιβύης", υπογράμμισε τέλος ο ίδιος.


real.gr