p

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

«Οχι» σε κατάργηση κατώτατης αμοιβής από δικηγόρους, μηχανικούς και συμβολαιογράφους

Να απαλειφθούν οι διατάξεις που προβλέπουν την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων και των μηχανικών που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διαψεύδοντας τη
φημολογία ότι θα κινηθούν με συντεχνιακά κριτήρια, υπερακόντισαν την κυβέρνηση όταν ζήτησαν να μην διατηρηθούν τα προνόμια σε μεμονωμένες επαγγελματικές ομάδες, ενώ άδραξαν την ευκαιρία να ρίξουν βολές και στο υπουργείο Υγείας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στους φαρμακοποιούς. 

Επιβίωση Νωρίς το πρωί εκ μέρους των δικηγόρων ο Μ. Λαμτζίδης, τόνισε ότι με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής, οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Την απόσυρση του άρθρου 7 που αφορά τους μηχανικούς, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι το επάγγελμα του μηχανικού ουδέποτε υπήρξε ποτέ κλειστό. 

Ο εκπρόσωπος των συμβολαιογράφων Κ. Βλαχάκης διαφώνησε με τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης της συμβολαιογραφικής αμοιβής. Τη σκυτάλη από διαφορετική αφετηρία, έλαβαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, (Γ. Αμοιρίδης, Ν. Αλευράς, Μ. Στρατάκης, Σ. Μαργέλης, Μ. Κατρίνης) που ζήτησαν να κλείσουν τα «παράθυρα» και να ανοίξουν πλήρως τα επαγγέλματα. 

Πάντως, ο Κ. Σπηλιόπουλος υποστήριξε ότι η επιλογή της πλήρους απελευθέρωσης των πάντων δεν είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει την ελληνική κοινωνία, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει «πειραματόζωο» αλλαγών. Και ο Κ. Γείτονας μίλησε για τον κίνδυνο να επέλθουν σύντομα περίοδοι κατά τις οποίες «η αγορά θα είναι ασύδοτη και αρρύθμιστη». 


Πηγή: Ημερησία