p

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Στο Κάιρο την Κυριακή

Στο Κάιρο μεταβαίνει την Κυριακή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Συνεχείς επαφές για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Τι δήλωσε για την πιθανότητα έκρηξης προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα. "Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο
Στο Κάιρο θα μεταβεί την Κυριακή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η Αίγυπτος για την Ελλάδα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη γειτονιά μας.
Παράλληλα σημείωσε τον κίνδυνο να υπάρξει έκρηξη προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα στην περίπτωση που συνεχιστούν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τόσο με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και με τον Ελ Μπαραντέι και άλλες προσωπικότητες της χώρας, ενώ παράλληλα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή και με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κλίντον και Λαβρόφ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε για την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Κυριακή την Αίγυπτο, τους ομολόγους του και ότι είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, η οποία επίσης θα μεταβεί, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αίγυπτο, κατόπιν απόφασης που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής.
Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκρυψε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά ρευστή και η πολιτική λύση είναι προς αναζήτηση και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν άμεσα οι πράξεις βίας και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταβατική περίοδος.
Ερωτηθείς αν στον αραβικό κόσμο μπορεί να υπάρξει τρίτος δρόμος ανάμεσα στη δημοκρατία και τη θεοκρατία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ποτέ του δεν πίστεψε ότι το ζήτημα της Δημοκρατίας σχετίζεται με το ζήτημα της θρησκείας. Τόνισε επίσης ότι η έννοια της Δημοκρατίας είναι πανανθρώπινη και ότι στον Αραβικό κόσμο, κυρίως η νέα γενιά, αναζητήσει σήμερα Δημοκρατικές διεξόδους.
Απέκλεισε νέα μέτρα
"Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω. Όσα συζητήθηκαν δεν μεταφράζονται σε νέα μέτρα για την Ελλάδα".
Αυτό επισήμανε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι το θέμα της επιμήκυνσης το θεωρεί δεδομένο, επαναλαμβάνοντας όμως πως το ζήτημα αυτό θα είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που θα αφορά στην ΕΕ.
Τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε επίσης ο Γ. Παπανδρέου, θα παρθούν οι αποφάσεις για μία συνολική προσέγγιση αλλά και λύση η οποία θα είναι αυτή που θα βάλει τέλος στην κρίση του χρέους της ΕΕ.
Γι' αυτό άλλωστε νωρίτερα, σε κοινή δήλωσή τους Μέρκελ και Σαρκοζί, ζήτησαν "σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό".
Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ, μέσα στον Μάρτιο ενώ την υιοθέτηση λύσης - πακέτου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, προανήγγειλε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε δηλώσεις του.
"Καταρχήν έχουμε μια θετική βούληση να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα αντιμετωπίσει και δικά μας θέματα", αποτίμησε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στη σύνοδο επισήμανε ότι στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες να ληφθούν αποφάσεις που θα θέσουν τέρμα στην κρίση χρέους της ΕΕ.
"Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία αυτή η κρίση να είναι μια ουσιαστική αφορμή μιας πιο στενής οικονομικής διακυβέρνησης", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στον αιγυπτιακό λαό ενώ σε ερώτηση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου το απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας πως "θα εξαντλήσουμε την τετραετία κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές".
Κατά τα άλλα, η διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρή, με τη γαλλογερμανική δέσμη μέτρων και την απαίτηση τα μέτρα αυτά να υιοθετηθούν από τα κράτη – μέλη μέσα σε ένα χρόνο.
Μεταξύ άλλων, Γερμανία και Γαλλία ζητούν να μπει "φρένο" στο δημόσιο χρέος των κρατών, το οποίο θα ορίζεται στο Σύνταγμα και οι μισθοί να συνδεθούν με την παραγωγικότητα.
Επίσης θέτουν ως όρο για την ενίσχυση και ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την υιοθέτηση των προτάσεών τους.
news247.gr