To facebook µπορεί να είναι το µεγαλύτερο σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι όµως το µοναδικό.
Αν έχετε κουραστεί από τα share και τα like και δενθέλετε να κοινοποιείτε στον… µισό πλανήτη πού βρίσκεστε και τι κάνετε ανά πάσα στιγµή, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Μια σειρά από νέα – ή όχι τόσο νέα – κοινωνικά δίκτυα επιτρέπουν την επικοινωνία µε επιλεγµένους φίλους, βάζοντας όµως ψηλά τον πήχυ της ιδιωτικότητας. Αλλες εφαρµογές πάλι συνεργάζονται και ενισχύουν τα υπάρχοντα δίκτυα, προσθέτοντας επιπλέον υπηρεσίες και ευκολίες.
Μία από αυτές είναι το Instagram. ∆εν αποτελεί από µόνο του ένα ξεχωριστό δίκτυο, αλλά είναι µια εφαρµογή που σας επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες µε το iPhone σας και στη συνέχεια να τις ανεβάζετε όπου εσείς θέλετε. Με τη διαφορά ότι πριν από το ανέβασµα η εφαρµογή επιτρέπει στον χρήστη να παίξει µε τις φωτογραφίες, χρησιµοποιώντας ειδικά εφέ και άλλες τεχνικές που καθιστούν το τελικό αποτέλεσµα µοναδικό. Συνεργάζεται αρµονικά µε το facebook, το twitter,το Flickr, και άλλα δίκτυα, ενώ στους περίπου τέσσερις µήνες πουδιατίθεται στην αγορά το έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 1 εκατοµµύριο χρήστες. Μάλιστα, αφού κανείς γραφτεί, µπορεί να αναζητήσει ποιοι άλλοι χρησιµοποιούν την εφαρµογή – φίλοι του ή όχι – και να έρθει σε επαφή µαζί τους, παρατηρώντας τι έκαναν µε τις δικές τους φωτογραφίες.
Αντίστοιχη είναι ηλογική του Path. Ανκαι συνεργάζεται µε το facebook, επιτρέπει στους χρήστες τους να µοιραστούν τις φωτογραφίες τους µε µέχρι 50 άτοµα. Μάλιστα, οι φωτογραφίες αυτές δεν αποθηκεύονται στο facebook, αλλά στην εφαρµογή του Path. Η λογική – σύµφωνα µε την κατασκευάστρια εταιρεία – είναι να γίνει όλη η διαδικασία πιο προσωπική, όπως δηλαδή δείχνει κανείς το άλµπουµ των φωτογραφιών του στους φίλους του.
Αντίστοιχης λογικής, αλλά για τη µουσική και όχι τις εικόνες αυτή τη φορά είναι η εφαρµογή Ping. Αφού την κατεβάσει κανείς, αυτή συνδέεται µε το iTunes και ενηµερώνει τους φίλους του χρήστη για το ποια τραγούδια έχει αγοράσει από το ηλεκτρονικό κατάστηµα. Αντίστοιχα, µπορεί κανείς να µάθειποιος άλλος αγόρασε επίσης το ίδιο τραγούδι, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να σχολιάσουν τις επιλογές αγοράς.
Περισσότερο προσωπική είναι η Diaspora, ένα κοινωνικό δίκτυο το οποίο φτιάχτηκε για εκείνους που δεν θέλουν µε κανέναν τρόπο να αποκαλύπτουν τα προσωπικά στους στοιχεία και να τα αποθηκεύουν σε κάποια ψηφιακή τοποθεσία (server) που ελέγχεται από άλλους – ή µε άλλα λόγια από το facebook. H λογική είναι ότι το κάθε µέλος γράφεται σε κάποιον άγνωστο, ιδιωτικό server και έτσι τα στοιχεία του δεν φτάνουν ποτέ πλήρη στην κεντρική διαχείριση, προστατεύοντας µε τον τρόπο αυτό την ιδιωτικότητά του. Με τη διαφορά όµως ότι – µέχρι στιγµής τουλάχιστον – η υπηρεσία είναι υπερβολικά… διάσπαρτη, καθώς οι εγγραφές γίνονται αποκλειστικά και µόνο µε προσκλήσεις.
Ακόµα ένα κοινωνικό δίκτυο βασισµένο στις προσκλήσεις είναι το Asmallwold, µε τι διαφορά ότι είναι επιτυχηµένο και αρκετά ακριβοθώρητο. Προκειµένου να µπει κανείς στην ιστοσελίδα απαιτείται πρόσκληση, ενώ το κάθε µέλος µπορεί να προσκαλέσει µόνο συγκεκριµένο αριθµό ατόµων. Επίσης, προϋπόθεση είναι να δώσει κανείς τα πραγµατικά του στοιχεία, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωµα να «πετάξουν» όποιον θέλουν από τον µικρό ψηφιακό κόσµο, χωρίς καµία απολύτως δικαιολογία. Πρόκειται δηλαδή στην πραγµατικότητα για ένα ιδιωτικό facebook για… λίγους και εκλεκτούς. Oσο για τις εσωτερικές συζητήσεις, µπορεί κανείς να ασχοληθεί µε ό,τι θέλει, µε έµφαση όµως στην καλή ζωή, τα ταξίδια και τις επαγγελµατικές – και όχι µόνο – γνωριµίες.
ΤΑ ΝΕΑ