p

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

H θρησκεία κάνει καλό στην υγεία;

Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη θρησκεία ή αλλάζουν θρησκεία έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν καλή υγεία από εκείνους που παραμένουν προσηλωμένοι στη θρησκεία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα τα άτομα που έφυγαν από μια αυστηρή θρησκευτική ομάδα και ανέφεραν ότι είχαν άριστη υγεία ήταν περίπου................ τα μισά από εκείνα που παρέμειναν στην ομάδα και ανέφεραν άριστη υγεία, υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα.

«Προηγούμενη μελέτη έδειξε κάποια συσχέτιση μεταξύ της συμμετοχής σε μια θρησκευτική ομάδα και της θετικής επίδρασης στην υγεία», δήλωσε ο ερευνητής Christopher Scheitle, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Penn State. «Εμείς λοιπόν εστιάσαμε στο τι θα συνέβαινε στην υγεία ενός ατόμου όταν θα εγκατέλειπε μια θρησκευτική ομάδα».

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 423 μέλη μιας αυστηρής θρησκευτικής ομάδας το διάστημα μεταξύ των ετών 1972 και 2006. Σε αυτό το διάστημα 96 μέλη άλλαξαν θρησκευτικές πεποιθήσεις και 54 απομακρύνθηκαν από τη θρησκεία εντελώς.
Περίπου το 40 % των μελών ανέφεραν ότι είχαν άριστη υγεία, σύμφωνα με τη μελέτη. Ωστόσο μόλις το 25 % των ατόμων που άλλαξαν θρησκεία ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας τους ήταν άριστη.


Το ποσοστό των ατόμων που αποσύρθηκαν από τη θρησκεία εντελώς και δήλωσαν ότι η υγεία τους ήταν εξαιρετική ήταν μόνο 20 %.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η εγκατάλειψη μιας θρησκευτικής ομάδας προκαλεί κακή υγεία, σημείωσε ο Scheitle. Στην πραγματικότητα η κακή υγεία θα μπορούσε να οδηγήσει ένα μέλος να αποχωρήσει από την ομάδα. Για παράδειγμα ένα άτομο που υποφέρει από κάποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να αρχίσει να χάνει την πίστη του.


Ωστόσο αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η υγεία ενός ατόμου μπορεί να κλονιστεί αν αλλάξει ή εγκαταλείψει τη θρησκεία σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι θρησκευτικές ομάδες μπορεί να απαιτούν από τα μέλη τους να απέχουν από ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το αλκοόλ και ο καπνός. Επίσης μπορεί να δημιουργήσουν τόσο επίσημες όσο και ανεπίσημες δομές στήριξης για την προαγωγή της υγείας, σύμφωνα με τον Scheitle. Οι κοινωνικοί δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της ομάδας θα μπορούσαν να είναι άλλος ένας παράγοντας που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία.


«Η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική στήριξη θα μπορούσαν να έχουν ψυχολογικά οφέλη», τόνισε ο Scheitle.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορούν ακόμη να κάνουν καλό στην υγεία, αφού συχνά ενθαρρύνουν την ελπίδα και τη θετική σκέψη.

Εκτός από το γεγονός ότι χάνει κανείς όλα τα παραπάνω οφέλη, εγκαταλείποντας μια θρησκευτική ομάδα μπορεί επιπλέον να νιώσει στρες και αρνητικά συναισθήματα, υπογράμμισε η ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Health and Social Behavior(Περιοδικό για την Υγεία και την Κοινωνική Συμπεριφορά)
source:tsiapatas