p

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

15 εκατ. ευρώ το σχέδιο απεγκλωβισμού από τη Λιβύη

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες με 15 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους, καθώς εκτελούν δια θαλάσσης το έργο διάσωσης Ελλήνων και Κινέζων...
πολιτών από την εξεγερμένη και φλεγόμενη Λιβύη, ενόσω ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας ήταν στην Κίνα για λάβει διαβεβαιώσεις για το σχέδιο δράσης που θα χρηματοδοτήσει η κινεζική πλευρά, που θα φτάσει ακόμη και τα 8-10 δισ. δολάρια, εάν η ελληνική πλευρά δείξει καλή θέληση.
Με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Τζανγκ Ντετζιανγκ να συντονίζει την επιχείρηση επαναπατρισμού των Κινεζών από τη Λιβύη και να αποδίδει ευχαριστίες στην ελληνική πλευρά, οι ΑΝΕΚ, Hellenic Seaways και Minoan Lines αποδρομολόγησαν προσωρινά κάποια από τα πλοία τους από την Αδριατική και τα έριξαν στο Λιβυκό Πέλαγος. Προς το παρόν, με πρόχειρους υπολογισμούς η ΑΝΕΚ έχει αποκόμισει 6,5 εκατ, η Hellenic Seaways 3,5 εκατ. και η Minoan Lines 4 εκατ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη ανά πλοίο υπολογίζονται στα 150.000 ευρώ την ημέρα.
Πρόκειται για μία σημαντική ένεση ρευστότητας, κυρίως, για την ΑΝΕΚ και δευτερευόντως για τις άλλες δυο εταιρείες. Σημειωτέον ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερες ημέρες, καθώς νέες σχετικές αιτήσεις για ναυλώσεις καταφθάνουν καθημερινά στα γραφεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών.Έτσι, τα έσοδα για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές ήρθαν ως μάννα εξ ουρανού και μπορεί να επαρκέσουν για να καλύψουν ένα μέρος της ζημίας, που είχαν καταγράψει το 2010.


http://naxosfiloxenia.blogspot.com