p

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΕΑ 2.500 ΧΡΟΝΩΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ AMERICAN IDOL ΚΑΙ DANCING WITH THE STARS!

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα σημερινά σόου "American Idol" και "Dancing with the stars" βασίζονται σε μια ελληνική ιδέα και μάλιστα 2.500 χρόνων; Πρόκειται για πραγματικό γεγονός και μάλιστα καταγραμμένο στο επίσημο βιβλίο των παγκοσμίων Ρεκόρ Γκίνες...




Όλα ξεκίνησαν περίπου το 500 πΧ, στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, το παλαιότερο θέατρο του κόσμου, που κατασκευάστηκε στην αρχαία Αθήνα, στη νότια κλίτη της Ακρόπολης. «Στο χώρο αυτό γεννήθηκε το αρχαίο ελληνικό δράμα, ενώ εκεί φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά οι αγώνες δράματος, κατά τη διάρκεια των οποίων το κοινό ψήφιζε το αγαπημένο του έργο. Επρόκειτο για έναν αρχαίο πρόδρομο των σημερινών "American Idol" και "Dancing with the stars"», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κλερ Μπέργκες, εκπρόσωπος του βιβλίου Γκίνες στο Λονδίνο, που αποτελεί την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχή στα ομώνυμα ρεκόρ.

Η ελληνική πρωτοτυπία αφορά τη δυνατότητα που είχε το κοινό να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του καλύτερου συγγραφέα δράματος. Από τότε, βέβαια, μέχρι σήμερα, η "δια βοής" ψηφοφορία παραχώρησε τη θέση της στα sms και τα τηλεφωνήματα των τηλεθεατών, ωστόσο η ουσία παρέμεινε η ίδια.

Παρουσιάζοντας μια άλλη ελληνική καινοτομία, η εκπρόσωπος του βιβλίου Γκίνες αναφέρει ότι ο ιερέας του Διονύσου, Θέσπης, (534 π.Χ.) κατέχει στο επίσημο βιβλίο των παγκοσμίων ρεκόρ τον τίτλο του "πρώτου ηθοποιού" σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως εξηγεί, ο Θέσπης, που ανήκε στη θρησκευτική λατρεία του θεού Διονύσου, ήταν μέλος του χορού σε ένα χορικό άσμα αφιερωμένο στον αρχαίο θεό. Κάποια στιγμή, φορώντας ένα προσωπείο, ξέφυγε αυθόρμητα από τα υπόλοιπα μέλη του χορού και άρχισε να απαγγέλλει τους ρόλους των χαρακτήρων που εξιστορούσε το άσμα. Αυτή θεωρήθηκε η στιγμή γέννησης του θεάτρου, καθώς η ιδέα της αναπαράστασης ρόλων έγινε πολύ δημοφιλής. Άλλωστε, ο Θέσπης δημιούργησε τον πρώτο περιοδεύοντα θίασο του κόσμου, γνωστό με την ονομασία "Άρμα του Θέσπιδος".

Ένα τρίτο χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής "συμμετοχής", ανάμεσα στους 54 ελληνικούς τίτλους που καταγράφονται σήμερα στο βιβλίο Γκίνες, είναι εκείνο του επιχειρηματία Παντελή Κωνσταντινίδη, ο οποίος σε ηλικία 19 ετών έλαβε μέρος στη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Το 2004 κράτησε και πάλι τη δάδα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ενώ το 2008 (72 χρόνια μετά την πρώτη του λαμπαδηδρομία) τη μετέφερε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στη διαδρομή που έκανε για το Πεκίνο.

Ο κατάλογος των ελληνικών ρεκόρ Γκίνες περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία, μεταξύ των οποίων εκείνο της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη για την ανακάλυψη πλήθους αγνοουμένων ατόμων, αλλά και τον εντοπισμό, μέσα σε 10 λεπτά, στη Γαλλία, μιας γυναίκας που αγνοούνταν επί 58 χρόνια. Επίσης, αυτό των μεγαλύτερων χαυλιοδόντων, μήκους πέντε μέτρων, που βρίσκονται στο μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών, αλλά και το ρεκόρ της μεγαλύτερης συλλογής από 8.514 πολύχρωμες ξύστρες που συγκέντρωσε η Δήμητρα Κουτσουρίδου, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν τα προϊόντα και τα "δημιουργήματα" των Ελλήνων παραγωγών όπως, για παράδειγμα, η μπουγάτσα των 182 κιλών στις Σέρρες, η ντοματοσαλάτα των 11 τόνων από την Ιεράπετρα, το παστέλι των 20 μέτρων από τη Λέσχη Ελλήνων Αρχιμαγείρων και το τηγάνισμα τεσσάρων χιλιάδων μπιφτεκιών από κρέας βουβαλιού στις Σέρρες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι το κατσικίσιο τυρί 939 κιλών του Γιάννη Σταθώρη από τη Χαλκιδική που, κατέγραψε πριν από δύο εβδομάδες, ο εκπρόσωπος των βραβείων, Τζακ Μπρόκμπαντ.

Η ιστορία των βιβλίων Γκίνες ξεκίνησε το 1951, όταν ο τότε Γενικός Διευθυντής της ομώνυμης Ζυθοποιίας διαφώνησε, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, με έναν φίλο του σχετικά με το αν ο χρυσός χαραδριός ή ο αγριόγαλος ήταν το ταχύτερο πουλί της Ευρώπης. Τότε προέκυψε η ιδέα για ένα βιβλίο που θα έδινε όλες τις απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα και το βιβλίο Γκίνες έγινε πραγματικότητα στις 27 Αυγούστου 1955.

Η εταιρεία που φέρει το όνομα Γκίνες εδρεύει στο Λονδίνο, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και στέλνει τους κριτές της σε κάθε άκρη της γης, ώστε να μετρήσουν και να καταγράψουν νέα ρεκόρ. Κάθε χρόνο λαμβάνει περίπου 60.000 αιτήσεις, ενώ αποτελεί και η ίδια από μόνη της παγκόσμιο ρεκόρ καθώς έχει καταφέρει τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών με περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε 100 χώρες και 37 γλώσσες.

ikypros