p

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

«Δεν παραβιάζει την εκεχειρία ο στρατός» Προς Βεγγάζη κινούνται οι κυβερνητικές δυνάμεις, παρά την εκεχειρία, λέει το Al-Jazeera

Τρίπολη, Λιβύη
Οι κυβερνητικές δυνάμεις πλησιάζουν σύμφωνα με τις ενδείξεις προς τη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, παρά την μονομερή κατάπαυση του πυρός την οποία εξήγγειλε το καθεστώς Καντάφι και παρά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την επιβολή στη Λιβύη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.


Το al-Jazeera μετέδωσε αργά την Παρασκευή ότι δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη συγκρούονταν με μαχητές στο Αλ-Μαγκρούν και το Σλουκ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι ακούστηκε στη Βεγγάζη ισχυρή έκρηξη την οποία ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστό εξαρχής πού ακριβώς σημειώθηκε η έκρηξη, ούτε σε τι οφείλεται.

Το γενικό «επιτελείο» των εξεγερμένων κάλεσε μέσω του ραδιοφώνου τις δυνάμεις του να κατευθυνούν προς το Αλ Μαλγκρούν, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη, προκειμένου να μπλοκάρουν τις δυνάμεις του Καντάφι».

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, αρκετά οχήματα που μετέφεραν ένοπλους αντικαθεστωτικούς κινούνταν προς το Αλ Μαλγκρούν ενώ από τη νότια είσοδο της Βεγγάζης πέρασε και φορτηγό που μετέφερε εκτοξευτήρες ρουκετών.

Απαντώντας στις πληροφορίες για παρουσία στρατού κοντά στη Βεγγάζη, η κυβέρνηση τις επιβεβαίωσε μεν αλλά διευκρίνισε ότι η παρουσία κυβερνητικών δυνάμεων δεν παραβιάζει την εκεχειρία. Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι ο στρατός δεν έχει σχέδια να επιτεθεί στην πόλη.

«Η παρουσία του στρατού είναι σημαντική για την ασφάλεια των κατοίκων», υπογράμμισε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Χαλέντ Κάιμ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί σε τερματισμό των πτήσεων και επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Επιπλέον, το καθεστώς νωρίτερα την Παρασκευή είχε κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός, κίνηση που αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον με καχυποψία από τη Δύση που ζήτησε έργα και όχι λόγια.

Εντωμεταξύ, οι δυτικές χώρες αλλά και οι αραβικές που στηρίζουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων απηύθυναν τελεσίγραφο στο Λίβυο ηγέτη καλώντας τον να θέσει «άμεσα τέλος σε όλες τις επιθέσεις» εναντίον των Λίβυων πολιτών.

«Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προειδοποιώντας μάλιστα για στρατιωτική επέμβαση.

«Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει την προέλαση προς τη Βεγγάζη και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ατζαμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια.
Newsroom ΔΟΛ
source:in.gr