p

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Κλιμακώνεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη στην οποία μετέχουν δυνάμεις από τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, για να εμποδίσουν τον Μουαμάρ Καντάφι από το να επιτεθεί στο λαό...


Πριν από λίγη ώρα οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν κτίριο της κατοικίας του Καντάφι, ενώ στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες συνομιλίες των μόνιμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία και στα δύο θέματα που είχαν τεθεί προς συζήτηση.

Η συμφωνία αφορά στην εφαρμογή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ενώ για το ζήτημα της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς η Τουρκία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στο θέμα αυτό.

Νωρίτερα το απόγευμα αμερικανός αξιωματούχος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έναρξης των επιχειρήσεων κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του Καντάφι, λέγοντας πως οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν μία καλή πρώτη μέρα στην επέμβασή τους στη Λιβύη.

Χθες, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων, η Λιβύη είχε απαιτήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ η λιβυκή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.

Ο Λίβυος ηγέτης είχε κάνει νωρίτερα και τις πρώτες του δηλώσεις μέσω κινητού τηλεφώνου στη λιβυκή τηλεόραση, οκτώ ώρες μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου στο Παρίσι και ενώ έχει γενικευτεί η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Δήλωσε λοιπόν ότι η Μεσόγειος και η Β.Αφρική έχουν μετατραπεί σε τόπο πολέμου και ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την επίθεση των σταυροφόρων της Δύσης όπως αποκάλεσε τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ είχε απειλήσει ότι θα ανοίξει τις αποθήκες για να πάρουν τα όπλα οι Λίβυοι και να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Στο πλαίσιο του πολέμου της προπαγάνδας, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης, είδηση που απέρριψε ως ψευδή το γαλλικό γενικό επιτελείο στρατού.

Την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων οι ΗΠΑ έπληξαν με 110 πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ 20 λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους για να διευκολύνουν την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας, όπως δήλωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι από τις επιθέσεις έχουν χάσει τη ζωή τους 64 άτομα και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 200. Ωστόσο, η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσε χθες ο Μουαμάρ Καντάφι, εναντίον της Βεγγάζης. Αυτό υποστηρίζει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για «περιορισμένη στρατιωτική δράση» με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας και προειδοποίησε εκ νέου το Μουαμάρ Καντάφι ότι οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του: «Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες της βιαιότητας που έχει ασκήσει ο Καντάφι στο λαό του. Και αντί να εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός, ενέτεινε τις επιχειρήσεις. Γι’αυτό η στρατιωτική ενέργεια με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών είναι αναγκαία, νόμιμη και σωστή».

Tο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι η χώρα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.
Nωρίς χθες το απόγευμα, τα γαλλικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών, πέτυχαν την καταστροφή τεσσάρων λιβυκών τεθωρακισμένων οχημάτων που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Λοράν Τεσέρ.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Τρία υποβρύχια του αμερικανικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μεσόγειο και είναι έτοιμα να εμπλακούν και αυτά στις επιχειρήσεις αν κριθεί αναγκαίο.

Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν χρήση των μοναδικών ικανοτήτων τους να ενισχύσουν τη ζώνη αποκλεισμού προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έβαζε σε κίνδυνο ακόμα περισσότερους πολίτες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη.

Την άρνηση της να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εξέφρασε νωρίτερα από το Παρίσι η Άγγελα Μέρκελ ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι προς το παρόν η Ιταλία θα παράσχει μόνο τις επτά αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία φαίνεται να δυσανασχετεί με την γερμανική αποχή. Αντιπαράθεση υπήρξε όμως και σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΝΑΤΟ γιατί όπως είπε η Γαλλία υπάρχει μια διαφορετική ατζέντα στους κόλπους του που οδηγεί σε κωλυσιεργία.
Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Δυτικών κρατών να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Πολεμικές αεροπορικές δυνάμεις από μια σειρά δυτικές χώρες ξεκίνησαν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης στις 19 Μαρτίου. Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τη στρατιωτική αυτή ενέργεια».

Αλλά και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, από το Καράκας, έκρινε ανεύθυνη την διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης, ενέργεια που, όπως είπε, αποσκοπεί μόνο στην απόκτηση του λιβυκού πετρελαίου.

Ο κ. Τσάβες εξέφρασε τη λύπη του για την στρατιωτική επέμβαση, την καταδίκασε απερίφραστα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι βομβαρδισμοί άρχισαν λίγες ώρες αφότου ηγέτες της Δύσης και του Αραβικού κόσμου συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συντονίσουν το σχέδιο δράσης ενάντια στον Καντάφι.

Νωρίτερα οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι επιτέθηκαν στο προπύργιο των ανταρτών στη Βεγγάζη, πληροφορία που διέψευσε όμως η κυβέρνηση της Λιβύης.

Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν περισσότερα από 100 αεροσκάφη. Τα βρετανικά αεροσκάφη θα επιτελούν διάφορες λειτουργίες, ενώ RAF Tornadoes θα επιτίθενται σε στόχους στην ξηρά, ενώ αεροσκάφη τύπου Awacs και Sentinel R1s θα συμβάλλουν στην αναγνώριση στόχων.

Λόγω της κατάστασης στη Λιβύη, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλε μέχρι την Κυριακή την προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο επίσκεψή του στη Ρωσία, για να μπορέσει να παρακολουθεί τα γεγονότα στη Λιβύη.

Πληροφορίες που φτάνουν από τη Βεγγάζη κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την περιοχή και κατευθύνονται στα σύνορα με την Αίγυπτο. Το κέντρο προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών πάντως είναι σε ετοιμότητα να δεχτεί 200.000 ανθρώπους, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να μιλήσει με μια φωνή στο θέμα της Λιβύης.

newsbeast.gr