p

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τα αρώματα της Κλεοπάτρας και του Ναπολέοντα

* Γενικά για τα αρώματα:

Για έναν χημικό, τα αρώματα είναι μείγματα ελαίων σε οινοπνευματικό διάλυμα 75 - 95%.


Σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως "perfume" η περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων είναι.....
...... πάνω από 22%, ενώ στα "eau de parfum" κυμαίνεται από 15 έως 22%, στα πιο ελαφρά "eau de toilette", από 8 έως 15%. Η "cologne" περιέχει έλαια σε ποσοστό μικρότερο από 5%.



Η "καρδιά" ενός αρώματος βρίσκεταi στα έλαια εκείνα που εξατμίζονται από το δέρμα, συναντούν τους αισθητήρες στο εσωτερικό της μύτης και καταλήγουν στον οσφρητικό βολβό, ευφραίνοντας το μυαλό.

Τα παραδοσιακά συστατικά προέρχονται από ζώα και φυτά - π.χ. ο μόσχος, που σήμερα έχει αντικατασταθεί από συνθετικές ενώσεις.



* Το άρωμα είναι απόλυτη σαγήνη.
Η βασίλισσα Κλεοπάτρα υποδέχτηκε τον Μάρκο Αντώνιο σε ένα ποταμόπλοιο με αρωματισμένα πανιά. Θυμιατήρια έζωναν το θρόνο της, με μεθυστικά σύννεφα λιβανιού.



Είναι πιθανό ότι η Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου χρησιμοποιούσε κάποια αρωματική αλοιφή. Ο Giuseppe Donato (αρχαιολόγος που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Πόρων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας) και ο αρωματοποιός Τζούλιο Αρίπα (από την εταιρεία Chimifar της Γένοβας) παρασκεύασαν τη μυρωδιά βασιζόμενοι σε αρχαίες συνταγές. Περιέχει πανάκριβες ρητίνες (βάλσαμο και μύρο), μπαχαρικά (κανέλα και κάρδαμο), ρίζα ίριδας, λωτό, ζαφορά και μαντζουράνα.



Στην αρχαία Ρώμη οι άνθρωποι αρωμάτιζαν τα μαλλιά, τα ρούχα, ακόμα και τα πέλματά τους, ενώ οι σκλάβοι έτριβαν τις γυναίκες μετά το μπάνιο με αρώματα, διαφορετικά για κάθε μέρος του σώματος.



* Ο Ναπολέων λάτρευε τις κολόνιες.
Χρειαζόταν ένα με δύο μπουκάλια τη μέρα και είχε δώσε νέα παραγγελία λίγο πριν από τη ήττα του στο Βατερλό το 1815.

Όταν εξορίστηκε στην Αγία Ελένη, η παλαιότερη ζωή του έγινε ανάμνηση.
Οι μνήμες όμως μπορούν να ανακληθούν.

Ο Αλί, καμαριέρης του στην Αγία Ελένη, βρήκε τη συνταγή της κολόνιας και την έφτιαξε από συστατικά όπως το λεμόνι και το δεντρολίβανο, που φύτρωναν στο νησί.
Χρόνια αργότερα τα υπάρχοντα του Αλί βγήκαν σε πλειστηριασμό.

Ο Αντρέ Νταμιέν, πρώην δήμαρχος στο Παρίσι, μετέφερε τη συνταγή στην Οσμοθήκη, μουσείο αρωμάτων στις Βερσαλίες.

Το 1992, η Ένωση Αρωματοποιών της Γαλλίας ζήτησε από τον Jean Kerleo να το ξαναφτιάξει. Εκείνος παρουσίασε την κολόνια έπειτα από ένα μήνα δοκιμών.
"Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή", αναπολεί
source: i-diadromi