p

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Βόμβα» ενός εκατ. ανθρώπων

Του Γιώργου Κατερίνη
Εφιαλτικοί ρυθμοί διόγκωσης της ανεργίας καταγράφηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στην τελευταία έρευνα
εργατικού δυναμικού που έδωσε στη δημοσιότητα στις 9/3. Την ίδια μέρα το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να ανακοινώσει ως αντίδοτο μέτρα ενίσχυσης της «κοινωνικής εργασίας».
Τι ακριβώς κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ; 14,8% ανεργία το Δεκέμβριο του 2010, σχεδόν μια μονάδα περισσότερη από τον προηγούμενο μήνα (13,9% το Νοέμβριο) και 4,5 μονάδες από τον προηγούμενο χρόνο (10,2% ανεργία το Δεκέμβριο 2009). Και για να ξεφύγουμε από τα απρόσωπα ποσοστά:
• κατά 41.068 άτομα αυξήθηκαν οι άνεργοι τον τελευταίο μήνα του χρόνου και
• κατά 228.535 όλο το 2010,
• για να φθάσουν τους 733.645 ανέργους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας.
Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η στατιστική στις έρευνές της καταγράφει ως εργαζόμενους όσους την εβδομάδα της καταγραφής έχουν εργαστεί έστω και μια ώρα, ακόμη και σε οικογενειακή επιχείρηση. Γεγονός που από μόνο του δηλώνει ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη. Έστω κι έτσι, όμως, η επίσημη καταγραφή μιας αύξησης της ανεργίας που φθάνει το 45,2% μέσα σε ένα χρόνο, αποτελεί κόλαφο για τα κυβερνητικά επιτελεία που κραδαίνουν τα μέτρα ελαστικοποίησης και μείωσης του κόστους της εργασίας ως κίνητρο για να συγκρατηθούν οι απολύσεις.
Για να προσεγγίσουμε την πραγματική ανεργία, ας ανατρέξουμε στα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που κάνει σε επιχειρήσεις καταγράφει αδήλωτη («μαύρη») εργασία σε ποσοστό 20%. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι όσοι πραγματικά έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο χρόνο κι όσοι βρέθηκαν χωρίς μεροκάματο ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο!

Οικονομικά ανενεργοί λόγω Μνημονίου
Διαβάζοντας την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δεν ξέρουμε ποια στοιχεία είναι τα πιο «ενδιαφέροντα» και άκρως ανατριχιαστικά. Τα παραθέτουμε χωρίς σχολιασμό:
- Η ανεργία των γυναικών πλησιάζει το 20% (18,7%).
- Η ανεργία των νέων 15-24 ετών έφτασε το 39% και των νέων 25-34 ετών το 21%.
- Υπάρχουν περιφέρειες όπου τα ποσοστά ανεργίας έχουν απλά… ξεφύγει: Ιόνια 23,1% (15% το 2009), Δυτική Μακεδονία 17,7% (12% το 2009), Κεντρική Μακεδονία 16,5% (11,4% το 2009).
-Για πρώτη φορά από το 2005 ο αριθμός των απασχολούμενων (4.233.764) είναι μικρότερος από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό (4.353.148).
-Το Δεκέμβριο του 2010 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 73.290 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010 (ενώ οι καταγεγραμμένοι ως άνεργοι αυξήθηκαν κατά 41.068).
Ολόκληρες περιοχές κι ολόκληρες γενιές ανθρώπων πέφτουν θύματα της γενικευμένης ύφεσης που επέφερε το Μνημόνιο, παραμένουν οικονομικά «ανενεργοί», με μηδενικές προοπτικές να επανενταχθούν στην εργασία. Τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας στους νέους προδιαγράφουν παραπέρα μείωση των απασχολούμενων, μεγαλώνοντας τη δεξαμενή της ελαστικής, άνευ δικαιωμάτων, κακοπληρωμένης εργασίας.
Οι εργαζόμενοι που χάνουν την εργασία τους παραμένουν στη μεγάλη πλειονότητά τους χωρίς εισόδημα, αφού το επίδομα ανεργίας δεν το λαμβάνει ούτε ένας στους τέσσερις καταγεγραμμένους ανέργους και σε λίγο θα το παίρνουν ακόμα λιγότεροι και ακόμη μικρότερο, αφού ετοιμάζεται η δραστική περικοπή του με τα εισοδηματικά κριτήρια που πρόκειται να επιβληθούν.
Στρατιές πρώην εργαζόμενων θα συνωθούνται πλέον στην ουρά για ένα μεροκάματο, αποδεχόμενοι κάθε εκβιασμό και τη λογική της προσωρινής απασχόλησης και των κοινωνικών επιχειρήσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Η οργάνωση των ανέργων, η διεκδίκηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας και ανακούφισης, η επιβολή μιας άλλης πολιτικής για τους άνεργους θέτει το συνδικαλιστικό κίνημα προ νέων ευθυνών. Που δυστυχώς δεν δείχνει ακόμα έτοιμο να υποδεχτεί και να ενσωματώσει στα αιτήματα και τις προτεραιότητές του αυτή τη νέα εφιαλτική πραγματικότητα.
Μεγάλος χαμένος το ασφαλιστικό
Απώλεια της τάξης των 550 ευρώ για κάθε άνεργο υπάρχει μηνιαία στο ΙΚΑ. Αυτό το στοιχείο ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ο οποίος μάλιστα υπολόγισε ότι «κάθε άνεργος στοιχίζει στο σύστημα 1.000 ευρώ το μήνα», συνυπολογίζοντας και το επίδομα ανεργίας. Αν, λοιπόν, στρέψεις έναν άνεργο στην «κοινωνική εργασία» κερδίζεις το επίδομα ανεργίας (το βαφτίζεις μισθό), δεν χάνεις και τις ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο που ο… πονηρός κ. υπουργός δεν μας λέει ότι και πάλι τα χρήματα θα δοθούν από το κράτος και μάλιστα για εργασία που αλλιώς θα γινόταν από άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι προφανώς απολύονται και άρα χάνει το «σύστημα» ασφαλιστικούς πόρους.

http://www.edromos.gr/