p

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Με αλλαγές στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Mε μικρές αλλαγές και μεγάλες αντιδράσεις παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση έφερε τροποποίηση στην ρύθμιση με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου για το Μέγαρο Μουσικής, η οποία επιτρέπει στους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού να διορίζουν απευθείας την πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του Οργανισμού.
Στις υπόλοιπες τροποποιήσεις, περιλαμβάνεται η παράταση κατά ένα μήνα, στην εκπόνηση του Εθνικό Επιχειρησιακού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής το οποίο θα εγκριθεί μέχρι τις 30 Απριλίου. Ακόμη επεκτείνεται η δυνατότητα σχηματισμού προβλέψεων (και άρα μείωσης των φορολογητέων εσόδων) κατά 1,5% για ποσά μέχρι 700.000, κατά 1% για ποσά από 700.001 έως 1.500.000 και κατά 0,5% για ποσά άνω των 1.500.001 ευρώ, πέραν από τον ΟΠΑΠ και στον ΟΔΙΕ (Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος).

Προβλέπεται αύξηση κατά 10%, της φοροαπαλλαγής για όσους αναβαθμίζουν ενεργειακά τις κατοικίες τους. Θα εκπίπτει το 20% δαπάνης για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, και το 10% για ποσά από 3.001-6.000 ευρώ. Ακόμη καταργείται το επίδομα επίτευξης στόχων για τους φορο - ελεγκτές του Δημοσίου .

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζητάει λευκή επιταγή σε 40 υπουργικές αποφάσεις, "όταν δεν έχετε ακόμη καταφέρει να κάνετε πράξη τις υπουργικές αποφάσεις από τον βασικό σας νόμο, τον 3842…». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, δηλώνοντας ότι η φοροδιαφυγή «δεν χτυπιέται με ευχές, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα και διατάξεις».

Από το ΚΚΕ οι Νίκος Καραθανασόπουλος και Θανάσης Παφίλης έκαναν λόγο για παροχή νέων προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο ενώ στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε πως η κυβέρνηση «καταργεί επί της ουσίας την φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη, γιατί με όσες χώρες έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, δεν θα υπάρξει φορολογία στα μερίσματά τους. Αυτό σημαίνει πως όλες οι θυγατρικές των πολυεθνικών και οι μεγαλομέτοχοι, θα κάνουν μιαν εταιρεία στο Κατάρ, με το οποίο έχουμε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και δεν θα πληρώνουν φόρο για τα μερίσματα. Η απώλεια για τα δημόσια έσοδα είναι τεράστια».

Τέλος, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης έκανε λόγο για « υπερβολική δόση ποινικοποίησης στο νομοσχέδιο»
source:enet.gr