p

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Άνοδος της τουριστικής κίνησης από τη Γερμανία προς την Ελλάδα

Ξεκίνησε στο Βερολίνο η διεθνής έκθεση τουρισμού ΙΤΒ. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η σημαντικότερη στο είδος της έκθεση χαρακτηρίζεται από μια διάχυτη αίσθηση αισιοδοξίας. Θα ωφεληθεί όμως ο ελληνικός τουρισμός;
Στη φετινή σεζόν αναμένεται αύξηση της τουριστικής κίνησης από την οποία θα ωφεληθεί και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως παράγοντες, όπως ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας στην Ευρώπη TUI, εκφράζουν επιφυλάξεις για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Η οικονομική ανάκαμψη επιτρέπει στους Γερμανούς να αφοσιωθούν περισσότερο απ΄ ότι στο πρόσφατο παρελθόν σε μια από τις αγαπημένες τους ασχολίες: τον τουρισμό. Αυτή η εξέλιξη έχει θετικά αποτελέσματα για τους tour operator και για τα τουριστικά γραφεία. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων, Γίουργκεν Μπίσι: «Οι προκρατήσεις φέτος παρουσιάζουν αισθητή άνοδο σε σχέση με πέρυσι. Για ορισμένους μήνες και συγκεκριμένες περιοχές καταγράφουμε διψήφιο ποσοστό αυξήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί επιλέγουν φέτος νωρίτερα απ΄ ότι στο παρελθόν που θα περάσουν τις διακοπές τους. Για το λόγο αυτό μπορούμε να πούμε, πως το 2011 δεν θα είναι έτος των αποφάσεων της «τελευταίας στιγμής» ή last minute, όπως αποκαλείται από τους ανθρώπους του τουρισμού. Όποιος θέλει να έχει επιλογές, θα πρέπει να αποφασίσει νωρίς.”

Περισσότεροι Γερμανοί φέτος σε Ισπανία και Τουρκία

Μελέτη του ινστιτούτου ερευνών GfK, στην κορυφή των προτιμήσεων των Γερμανών που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό βρίσκονται φέτος η Ισπανία με 45% περισσότερες κρατήσεις απ΄ ότι πέρυσι και με 35% η Τουρκία. Η θεαματική άνοδος των δύο αυτών προορισμών επιβεβαιώνεται και από τις ως τώρα κρατήσεις του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού πράκτορα TUI: ορισμένοι προορισμοί στην Ισπανία όπως η Μαγιόρκα σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 50%.

Στο 5% η άνοδος των προκρατήσεων για την Ελλάδα

Άνοδο στις προκρατήσεις από τη Γερμανία σημειώνει και η Ελλάδα. Αλλά αυτή περιορίζεται στο 5%. Σε αποκλειστικές δηλώσεις προς το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle o διευθύνων σύμβουλος της TUI, Φόλκερ Μπέρχερ εκτιμά: «Βέβαια, σε σύγκριση με τη συνολική διαμόρφωση των προκρατήσεων το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα αντιμετώπισε μια οικονομική κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ξένοι να μην την επισκεφθούν. Αλλά και στην αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου διαπιστώσαμε μεγάλο δισταγμό στους πελάτες μας, να κλείσουν ταξίδια προς την Ελλάδα. Πριν λίγες εβδομάδες βρισκόμασταν πολύ πιο πίσω από τις περσινές κρατήσεις. Αυτό άλλαξε το τελευταίο διάστημα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος, ότι θα καταφέρουμε τελικά, να ξεπεράσουμε το 5% που έχει καταγραφεί ως τώρα».

Oι λόγοι για την άνοδο της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, θα μας πει ο κ. Μπέτχερ σχετίζονται με τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία και την συρρίκνωση του τουρισμού σε αυτές τις δύο χώρες. Θα ήταν όμως λάθος, αν η Ελλάδα επαναπαυόταν στις μικρές αυξήσεις των φετινών κρατήσεων. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες, τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσει, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της TUI: «Η Ελλάδα προσφέρει μεν ένα ικανοποιητικό προϊόν. Εν μέρη όμως είναι παρωχημένο. Ένας από τους λόγους για την μεγάλη επιτυχία τουριστικών προορισμών όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, είναι το γεγονός, ότι προσφέρουν σύγχρονα τουριστικά προϊόντα. Θα πρέπει λοιπόν η Ελλάδα να επιδιώξει την ανανέωση της υπάρχουσας προσφοράς της».

Απαρχαιωμένα αεροδρόμια, ελλείψεις στα συστήματα διαχείρισης αποσκευών

Παρωχημένο τουριστικό προϊόν και ακριβό, αυτή η εκτίμηση δεν είναι το μόνο μειονέκτημα του ελληνικού τουρισμού. Η Ελλάδα ανήκει μαζί με την Ισπανία στις δύο χώρες τις ΕΕ, τις οποίες ο πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων, Γιούργκεν Μπίχι κατηγορεί για ελλείψεις στη λειτουργία των αεροδρομίων: «Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους πελάτες μας, με αεροδρόμια όπου θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ως την αναχώρηση της πτήσης τους τρεις ώρες στον καυτό ήλιο λόγω των προβληματικών κτιριακών εγκαταστάσεων ή την κακή λειτουργία του συστήματος διαχείρισης αποσκευών. Δεν θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή αν κάναμε δημόσια συγκεκριμένες αναφορές. Απευθυνόμαστε προς το παρών απευθείας στις χώρες που διαπιστώνουμε ελλείψεις. Σε περίπτωση όμως που δεν αλλάξει τίποτα, τότε θα μιλήσουμε και δημόσια για το που εντοπίζουμε αυτές ελλείψεις».

Σχετική επιστολή έχει ήδη αποσταλεί προς τους αρμόδιος πολιτικούς.