p

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τύμπανα πολέμου στη Μεσόγειο Πεδίο μάχης η Βεγγάζη - Ενώπιον αποφάσεων και πάλι η διεθνής κοινότητα

Τρίπολη, Λιβύη
Απτόητος φαίνεται ότι συνεχίζει ο Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του.


Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.




Χαρακτηριστική ήταν η φράση-πρόβλεψη που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα:

«Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20χλμ από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά» δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμέντ.

Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού, ενώ οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος.
Εκατοντάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιτάν, στα δυτικά της χώρας.

Βλήματα όλμων έπεσαν και στην πόλη Μιζουράτα, η οποία επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι κάτοικοι δηλώνουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι εξακολουθούν να είναι χωρίς νερό.

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες













Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τις συνθήκες της επίθεσης. Αρχικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ, κατηγόρησε τους εξεγερμένους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός επιτιθέμενοι σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς στην αλ Μάγκρουν, περίπου 80χλμ νότια της Βεγγάζης.

«Ένοπλες ομάδες άρχισαν εδώ και μερικά λεπτά να επιτίθενται [εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης] στην πόλη Αλ Μάγκρουν. Ο Στρατός δεν ανταπέδωσε τα πυρά τους, διότι δεν έχουμε σκοπό να παραβιάσουμε την κατάπαυση του πυρός» ισχυρίστηκε.

«Είναι ένας λόγος που οι διεθνείς παρατηρητές θα όφειλαν να έλθουν το συντομότερο δυνατόν, διότι εάν δεν συμβεί αυτό οι κατηγορίες της μιας πλευράς εναντίον της άλλης δεν πρόκειται να πάψουν» κατέληξε.

Αργότερα άλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι παραβιάζουν την εκεχειρία, αποδίδοντας τις εχθροπραξίες στους αντιπάλους του καθεστώτος.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει «καθηλώσει» στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη, σεβόμενη την εκεχειρία.

Ώρα αποφάσεων στο Παρίσι

Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών (μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Παπανδρέου), του ΓΓ του ΟΗΕ, της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου στο Παρίσι, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης.

Χαρακτηριστική είναι η φράση Γάλλου αξιωματούχου μόλις έγιναν γνωστές οι τελευταίες εξελίξεις: «Είναι πλέον προφανές ότ πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Οι επαφές ξεκινούν το μεσημέρι με μια πρώτη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει καλέσει το καθεστώς Καντάφι να σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Ο Καντάφι θα αντιμετωπίσουν αστραπιαίες και βέβαιες συνέπειες περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης εάν αγνοήσουν την απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός» δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως προβλέπει ότι θα υπάρξει ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη «εντός ωρών» από το πέρας της Συνόδου στο Παρίσι.

Μαχητικά αεροσκάφη από ευρωπαϊκές χώρες κατευθύνονται στη Σικελία για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Επιστολές Καντάφι προς Ευρώπη-ΗΠΑ

Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα το μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις, διεμήνυσε ο Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Καντάφι, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση».

«Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση» αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ.

Σε διαφορετικό ύφος είναι η επιστολή προς τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα.

Ο ηγέτης της Λιβύης επαναλαμβάνει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο ίδιος μάχεται την αλ Κάιντα της βορείου Αφρικής και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ
source:in.gr